Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na pitanje poslanika Jasmina Emrića

Mitrović: Hrvatska nas nije obavijestila o zatvaranju graničnih prijelaza za teretna vozila

guzve granica hrv3

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH o tome je obavijestilo Evropsku komisiju i predloženo je da se ovo pitanje riješi bilateralnim kontaktima između BiH i Hrvatske i da se otklone propusti

Jasmin Emrić (NES) poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici ovog Doma pitao je ministra prometa i komunikacija BiH Vojina Mitrovića da li su hrvatske institucije upoznale Ministarstvo prometa i komunikacija BiH o tome da su donijeli Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, a kojim se tretira i prijevoz iz i u BiH preko teritorije Republike Hrvatske.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Emrić je podsjetio da je stupanjem na snagu ovog pravilnika 20. maja ove godine prestao tranzit teretnih vozila iznad 7,5 tona na graničnim prijelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji. Govoreći o posljedicama koja su nastala stupanjem na snagu ove odluke naročito za privrednike s područja Unsko-sanskog kantona jer odlukom Hrvatske cesta prema Graničnom prijelazu Maljevac nije uvrštena u Pravilnik, Emrić je naglasio da se tom cestom do sada odvijao promet godišnje za oko 20.000 kamiona .

– Zabrana prometa od 20. maja je nova i značajno otežavajuća okolnost za veliki broj privrednih subjekata s područja USK-a koji su uvozno i izvozno orijentirani i povećava troškove prometa. Zanima me šta će Ministarstvo prometa i komunikacija uraditi da se ovaj problem riješi – kazao je Emrić.

Vojin Mitrović-, ministar prometa i komunikacija odgovarajući na ovo pitanje kazao je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske na čelu s Olegom Butkovićem nije upoznalo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH sa svojom odlukom,.

-O ovom problemu koji traje četiri-pet dana saznao sam nažalost iz medija i upoznat od prijevoznika koji vrše prijevoz određenih roba – kazao je Mitrović.

On je ocijenio da je na ovaj način Hrvatska narušila Ugovor o graničnim prijelazima, potpisan između BiH I Hrvatske u Briselu 2013.godine.

– Ministarstvo transporta i komunikacija BiH o tome je obavijestilo Evropsku komisiju i predloženo je da se ovo pitanje riješi bilateralnim kontaktima između BiH i Hrvatske i da se otklone propusti. Razgovarao sam s ministrom Butkovićem i ljudi iz našeg ministarstva rade s s ljudima iz hrvatskog resornog ministarstva da se ovi problemi otklone. Očekujemo da riješimo ovaj problem bilateralnim putem i radimo sve što je u našoj moći

– Žao mi je što je došlo do ove situacije jer ministar Butković i ja imamo korektan odnos, a ovo je nekorektan odnos Hrvatske. Očekujemo da će ovaj problem biti riješen- kazao je Mitrović.