Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar komunikacija i prometa

Mitrović: Očekujemo rješenje problema transporta na pet graničnih prelaza sa Hrvatskom

guzve granica hrv3

Mitrović je rekao da je Pravilnik o cestovnom prevozu donesen jednostrano

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović izjavio je danas da je od Olega Butkovića, ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske dobio uvjeravanja da ni jedan kamion koji bude išao preko pet spornih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske neće biti zaustavljen, niti će imati bilo kakve sankcije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo pitanje razmatrano je na sjednici Savjeta ministara BiH nakon koje je Mitrović na konferenciji za novinare rekao da je dogovoreno da Pravilnik koji je donesen, a koji je od 2008. godine postojao kao Odluka i nikada ranije nije bio primjenjen, ostane u takvom statusu do daljnjeg, dok se pravno ne riješi problem između BiH i Republike Hrvatske.

“Sada ćemo uraditi test-probu”, rekao je Mitrović i dodao da u narednih sat ili dva očekuje potvrdu od prevoznika koji će preći da li je imao problema ili ne.

Mitrović je rekao da je Pravilnik o cestovnom prevozu donesen jednostrano.

“Imam uvjeravanje da će se nastaviti onako kao što je bilo, a da se preduzmu koraci da dođe do izmjene ovog Pravilnika koje će ozakoniti mogućnost tranzita roba preko ovih graničnih prelaza”, rekao je Mitrović.

Odgovarajući na pitanja novinara o recipročnim mjerama ukoliko dogovor ne bude ispoštovan Mirtović je rekao da je premio Butkoviću da i BiH ima instrumente i mehanizme kako može uraditi neke stvari koje će stvoriti probleme Republici Hrvatskoj.

“Ali poštujući dobrokomšijske i prijateljske odnose smatram da do toga neće doći”, kazao je Mitrović.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske usvojilo je “Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku”, a kojim su jednostrano određene ceste po kojima se mora odvijati transportni promet teretnih motornih vozila nosivosti iznad 7,5 tona i ukupne dužine do 14 metara.

Vanjskotrgovinska komora BiH ranije je uputila Savjetu ministara BiH dopis u kojem se navodi da bi Hrvatska mogla zatvoriti pet graničnih prelaza na granici s BiH. Hrvatska je planirala prekategorizirati pet graničnih prelaza za promet teretnih vozila, a riječ je o prelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica -Strmica i granični prelaz Osoje – Vinjani Gornji.