Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući predsjedništva bih

Mjesec dana nakon Komšića i Džaferovića, Dodik čestitao pobjedu Bidenu

dodik biden

Ovom čestitkom Dodik se pridružio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru koji su također Bidenu čestitali tek nakon potvrđivanja elektorskih glasova

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je u srijedu 16. decembra čestitku novoizabranom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SDA) Joe Bidenu na pobjedi na izborima održanim 3. novembra.

Čestitka je upućena, više od mjesec dana nakon što su druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, čestitalli Bidenu na izbornom uspjehu.

“U kapacitetu predsjedavajućeg Predsjedništvu BiH, kao i predstavnika srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam na izbornoj pobjedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najuticajnijih funkcija u svijetu – funkciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, istakao je Dodik u čestitki.

U čestitci je između ostalog napisao da se datum usaglašavanja, 21. novembar, slavi kao važan praznik u Republici Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Jasno je da je za srpski narod, i mene lično, neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRJ, kao i datuma koji je najavio početak građanskog rata u BiH, 1. marta, tim više što BiH nema definisan niti usvojen Zakon o praznicima,“ kazao je Dodik.

Dodikova čestitka dolazi par dana nakon što je elektorski koledž potvrdio izbor Joea Bidena za sljedećeg predsjednika SAD.

Pobjedu je osigurao nakon što je 55 elektora iz Kalifornije glasalo za njega, čime je osigurao 302 glasa. Posljednji su stigli rezultati sa Havaja, čime je Biden dobio 306 elektora. Za izbor predsjednika potrebno je 270 glasa od 538. Odlazeći predsjednik Donald Trump je osvojio 232.

Ovom čestitkom Dodik se pridružio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru koji su također Bidenu čestitali tek nakon potvrđivanja elektorskih glasova.