Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na redu se masovna testiranja

Mjesec dana od pojave korone u BiH: Preko 600 zaraženih, 21 je osoba umrla

korona

Mjesec dana od prvog potvrđenog slučaja i 15 dana od prvog smrtnog slučaja među oboljelima, u Bosni i Hercegovini je registrirano ukupno 624 oboljelih, 30 osoba se opoavilo, a zabilježen je i 21 smrtni slučaj

Prije tačno mjesec dana, 5. marta, u Bosni i Hercegovini je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom.

Radilo se o radniku koji je boravio u Italiji, a koji se nakon povratka u Banja Luku javio u higijensku službu, nakon čega je prebačen u Klinički centar.

Istog dana potvrđena je i zaraza kod djeteta prvozaraženog pacijenta, zbog čega je bila zatvorena i OŠ “Branko Ćopić” u Banjoj Luci koju je pohađalo dijete kod kojeg je potvrđena infekcija Covid-19.

Mjesec dana od prvog potvrđenog slučaja i 15 dana od prvog smrtnog slučaja među oboljelima, u Bosni i Hercegovini je registrirano ukupno 624 oboljelih, 30 osoba se opoavilo, a zabilježen je i 21 smrtni slučaj.

Naredne svije sedmice bit će prelomne, ocjenjuju članovi kriznih štabova , zbog čega apeliraju na građane da poštuju izrečene mjere i naredbe, odnosno da bez potrebe ne izlaze iz kuća i stanova.

U narednim danima u BiH se očekuju masovna testiranja.

Najviše slučajeva zaraze ima u Banjoj Luci – 186. Zatim u Tuzli 35, Čitluku 34, Mostaru 32. U Konjicu je 28 zaraženih, Širokom Brijegu 25, Laktašima 22, Sarajevu 19, Bihaću 18, Zenici 15, Brčkom 14, Srebreniku 13, Ilidži 12, u Bosanskoj Gradiški i Bijeljini po 11. U ostalim mjestima je manje od deset zaraženih.