Mještani poplavljenih naselja ne odustaju od svojih zahtjeva

BiH

maglaj
Foto: Maglaj.info

Grupa od 17 predstavnika porodica i mještana maglajskih naselja Alići, Bradići, Liješnica i Novi Šeher već sedam dana prosvjeduju, ispred zgrade Općine Maglaj, zbog, kako kažu, još neriješenih stambenih pitanja nakon poplava koje su u maju 2014. godine opustošile ovaj grad i naselja.

Njihovim mirnim okupljanjima ispred glavnog ulaza u općinsku zgradu traže da im se napokon isplate sredstva za koja su, u septembru 2015.godine, potpisali ugovore na pojedinačne iznose od 35.000 KM sa federalnim Fondom za pomoć poplavljenim krajevima, a koja su trebala biti plaćena do decembra prošle godine.

Po osnovu tih ugovora mještani, kojima su u poplavama uništene kuće, sklopili su ugovorne i finansijske obaveze s građevinskim kompanijama, koje su počele graditi nove kuće, ali sada je sve stalo jer mještani ne mogu da im plate urađene poslove.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je polovinom februara ove godine uplatila vanredna sredstva od 170.000 KM, na ime pomoći za 17 porodica s ovog područja, ali to su jedina sredstva koja su ‘ljudi bez kuća’ dobili za oporavak stambenih jedinica. Oni trenutno traže da im se isplati i preostala sredstva od po 25.000 KM da bi mogli nastaviti s radovima na gradnji 17 kuća.

Prosvjednici iz maglajskih naselja Alići, Bradići, Liješnica i Novi Šeher insistiraju da se preuzete obaveze isplate odmah da bi mogli obavljati građevinske radove.

Ističu da već predugo čekaju rješenje svojih stambenih problema, jer “u svoje kuće ne mogu”. Najteže im pada što već godinu dana slušaju razne priče o rješavanju njihovog egzistencijalnog problema i apsolutno se ništa ne radi, a “građevinska sezona uveliko traje, ali obećana sredstva za izgradnju kuća ne dolaze”.

Na području općine Maglaj ukupno je bilo oko 1.500 poplavljenih objekata, od kojih su najveći broj njih vlasnici sami obnovili vlastitim sredstvima.