Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

općina jezero

Mještani traže obustavu geoloških istraživanja: “Ne možemo živjeti od kamiona. Ovo je nenormalno”

mehanizacija yt

Ekolozi su protiv iskopavanja. Smatraju da može doći do onečišćenja brojnih potoka i rječica, a time i rijeke Plive i Plivskog jezera

Geološka istraživanja koja se provode na četiri lokacije na području općine Jezero uznemirila su stanovnike. Protiv iskopavanja su i općinske vlasti. U kompaniji koja provodi geološka istraživanja, kažu da njihov rad ne ugrožava životnu sredinu i da, ukoliko se pokaže da na ovom lokalitetu ima ruda, općina Jezero može imati samo koristi, javlja BHRT.

Geolozi SNK Metala trenutno uzorkuju tlo na lokaciji Sinjakovo u Mjesnoj zajednici Majdan, koja pripada opštini Mrkonjić Grad. Istraživanja se vrše u blizini nekadašnjeg rudnika bakra koji je zatvoren prije više od 100 godina. Još u vrijeme austrugarske.

“Ovdje se istraživanja vrše prvenstveno na bakar. Međutim, naši rezultati su do sad pokazali interesantne koncentracije metala koji se zove kobalt“, kaže glavni geolog Lycos Balkan Metals Mladen Stevanović.

Mještani Jezera nezadovoljni. Kažu da ne mogu živjeti od kamiona i teške mehanizacije koja svakodnevno prolazi kraj njihovih domova. Traže obustavu istraživanja.

“Ovo je nenormalno. Ovo je stvarno katastrofa. Evo, pogledajte zid. Puca. Svaki dan veća i veća pukotina. Ovo nije samo da je u opasnosti kuća nego kompletan put“, žali se stanovnica Jezera Sabredina Mulaosmanović.

Ekolozi su protiv iskopavanja. Smatraju da može doći do onečišćenja brojnih potoka i rječica, a time i rijeke Plive i Plivskog jezera.

“Naš cilj je samo da se zaustavi geološko istraživanje jer u svakom momentu možemo očekivati odrone sa Otomalja. Možemo imati zagađene rijeke”, upozorava Amela Šabić iz Nevladine organizacije “Stop rudnicima na Plivi”.

“Jošavka je jedna od glavnih pritoka rijeke Plive koja čini Plivsko jezero, a bitno je napomenuti da je Plivsko jezero nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i da je pod zaštitom države”, navodi tajnik Hrvatskog društva „Sinjakovo“, MZ Majdan Josip Pedljo.

U SNK Metalima tvrde da poštuju najstrože rudarsko-geološke standarde i da se bušenjem zemljišta za uzimanje uzorka ni na koji način ne ugrožava životna sredina. Po završetku lokacija se sanira i vraća u prvobitno stanje. Uzorkuje se i voda u krugu nekoliko kilometara od radilišta. Prije i nakon istraživanja.

“Do sad je rto ađeno na mnogo lokacija gdje smo radili i nikada nije bilo razlike između rezultata prije i poslije”, kaže glavni geolog Lycos Balkan Metals Malden Stevanović.

Protiv geoloških istraživanja je i vlast u Jezeru. Opštinski odbornici jednoglasno su usvojili zaključak kojim se od Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske traži da naredi obustavljanje svih radova. Iz Ministarstva odgovaraju da mogu postupati isključivo u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima.

“Sad nam preostaje osam dana do objavljivanja u Službenom glasniku i onda deveti dan šaljmo prema Ministarstvu i čekamo odluku”, objašnjava potpredsjdnik Skupštine Opštine Jezero Ševal Ribić.

“Ako neko želi da radimo mimo zakona mi to ne smijemo raditi. Ne smijemo rizikovati sudske sporove koje bi mogli izgubiti i plaćati nekome nenormalno visoku štetu”, mišljenja je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

U kompaniji SNK Metali ističu da će poštovati svaku odluku vlasti, ali da sumnjaju da se iza nezadovoljstva građana kriju motivi koji nemaju nikakve veze sa zaštitom životne sredine.