Miši

Mještani u strahu, u središtu naseljenog mjesta se pojavio medvjed

medvjed

To se događa vrlo rijetko, obično u rano proljeće kad medvjedi izlaze iz hibernacije

Mještani livanjskog naselja Miši već nekoliko dana strahuju zbog pojave medvjeda u njihovom naselju koje se nalazi desetak kilometara južno od Livna.

Mještani tog livanjskog sela opazili su medvjeda u samom središtu mjesta, a snimka medvjeda iz Miša pojavila si i na društvenim mrežama.

Predsjednik Lovačke udruge “Orlov kuk” Mate Buntić kazao je Feni kako pojava medvjeda u naseljenom mjesta nije uobičajena. To se događa vrlo rijetko, obično u rano proljeće kad medvjedi izlaze iz hibernacije.

– Objašnjenje zašto se medvjedi opaža u rano proljeće i na nižim nadmorskim visinama, pa čak i u blizini naselja, vrlo je jednostavno. Vegetacija ove godine kasni u prosjeku mjesec dana i planinski pojasevi iznad 1600 metara još uvijek su dobrim dijelom pod snježnim pokrivačem – kazao je Buntić.

S obzirom da su medvjedi uglavnom biljojedi, spuštaju se u potrazi za hranom na niže nadmorske visine.

– Razvoj vegetacije kreće s nižih nadmorskih visina prema višima, a tako se i medvjedi u rano proljeće spuštaju do te vegetacije da bi zadovoljili svoje potrebe za hranom. Kako vegetacija buja i na višim nadmorskim visinama tako se pomiče i granica medvjeđih ruta na viša područja – dodao je Buntić.

Po njegovim riječima, medvjed je plaha životinja vrlo razvijenog njuha. Mirise može osjetiti na kilometarskim udaljenostima, pa tako i miris čovjeka kojeg smatra opasnošću te obično bježi od ljudi.

– Da bi prevenirali ovu rijetku pojavu potrebno je barem u rano proljeće osigurati medvjeđoj divljači dostatno hrane na mrciništima daleko od naseljenih mjesta i prometnica – istaknuo je Buntić.