Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MKCK: Vlasti u BiH moraju pronaći nestale osobe kako bi ispunile svoje međunarodne obaveze

BiH

MKCK Predsjednistvo

Porodice nestalih osoba imaju pravo da saznaju sudbinu njihovih najmilijih i gdje se oni nalaze, a vlasti imaju obavezu da im pruže odgovore. Ovo je bila glavna poruka generalnog direktora Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), Yvesa Daccorda, nakon dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini. “Vlasti moraju znatno pojačati svoje napore u procesu traženja kako bi ispunile svoje obaveze propisane međunarodnim i domaćim pravom”, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Na sastancima sa Predsjedništvom i ministrom vanjskih poslova BiH, generalni direktor MKCK-a je istakao da je potrebna istinska politička volja kako bi se ubrzala potraga za još oko 6.700 osoba nestalih usljed rata. “Svi uključeni se moraju suzdržati od politizacije ovog važnog pitanja i više uzeti u obzir njegovu humanitarnu dimenziju. Bol porodica nestalih nema političke ili nacionalne granice”, kazao je. Daccord je najavio da MKCK priprema petogodišnji plan kao ključnu etapu svojih dugogodišnjih aktivnosti po pitanju nestalih osoba, pozivajući druge predstavnike međunarodne zajednice da ga podrže. Međutim, podsjetio je da se taj plan ne može provesti bez istinske predanosti vlasti.

Plan MKCK-a između ostalog predviđa intenzivniju pretragu međunarodnih arhiva s ciljem prikupljanja novih informacija o potencijalnim grobnicama. “Informacije prikupljene od strane stručnjaka MKCK-a iz arhiva u Haagu nedavno su doprinijele pronalaženju posmrtnih ostataka na Korićanskim Stijenama. Nastavit ćemo saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i sa Institutom za nestale osobe BiH u tom pogledu”, rekao je Daccord.

Predstavnici porodica nestalih osoba upoznali su generalnog direktora MKCK-a sa njihovom situacijom. “Porodice nestalih imaju specifične potrebe, koje su nažalost često zanemarene. MKCK ih stavlja u centar pažnje kroz psihosocijalnu podršku koju svake godine koriste hiljade porodica nestalih “, objasnio je Daccord. Ipak, vlasti i šira zajednica moraju osigurati trajnu pomoć porodicama. To uključuje potpunu primjenu i usklađivanje zakona o nestalim osobama, kako bi porodice mogle ostvariti svoja prava bez ikakve diskriminacije.

Tokom svog boravka u Sarajevu, generalni direktor MKCK-a je posjetio i Društvo Crvenog krsta/križa BiH (DCK) u nedavno obnovljenoj zgradi koja je uništena u ratu. Podsjetio je da je MKCK većinu svojih operacija tokom rata sproveo u uskoj suradnji sa lokalnim Crvenim krstom/križem. DCK je i danas glavni partner MKCK-a i ima ključnu ulogu u neposrednom odgovoru na humanitarne krize, kao prilikom katastrofalnih poplava 2014. godine. “Ova uloga mora biti više odražena u trajnoj finansijskoj podršci vlasti, budući da se DCK konstantno suočava sa nedostatkom doprinosa iz javnih sredstava “, podsjetio je Daccord.