Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladen Ivanić u Briselu: Tenzije između entiteta će biti sve manje

BiH

mladen ivanic (6)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u Briselu je u srijedu učestvovao na petoj konferenciji grupe Evropskih narodnih stranaka (EPP) o temi „Zapadni Balkan: U susret evropskoj budućnosti”, javlja Anadolu Agency (AA).

Ivanić je tim povodom za AA istakao kako bi volio da su političari u BiH uspjeli riješiti određena pitanja poput problema u vezi sa gradom Mostarom kao i izborom članova Predsjedništva BiH.

“Rekao sam danas da sam umjereni optimista, i da se nadam da će se stvari nastaviti, mada mislim da ono što se desilo u zadnje vrijeme nije baš dobro. Volio bih da smo uspjeli postići dogovor oko Mostara, volio bih da smo uspjeli postići dogovor oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i oko izbora članova Predsjedništva, čime bi se riješio i dio slučaja Sejdić-Finci. Volio bih da ne postoji ni problem popisa. I jedna otvorena šansa koja je nama vrlo prisutna, gdje se od nas zaista puno toga očekivalo, zasad je na raskrinici. Ima šanse da bude pozitivno ali i jednako tako da bude negativno. Ako ova sadašnja struktura sa Predsjedništvom BiH to ne uradi, ne vidim ko će to u dogledom vremenu uraditi”, rekao je Ivanić.

Napomenuo je također kako smatra da će tenzije između entiteta u BiH biti sve manje jer, kako kaže, oba entiteta trebaju novac od MMF-a.

“Mislim da će tenzije između entiteta bivati manje kako vrijeme bude prolazilo. Jedan od ključnih razloga je da i jednom i drugom entitetu treba novac i MMF im je prosto ključni izvor svega, i zato međusobnih sukoba tu nema. MMF je sa svojim finansijskim aspektima omogućio da entiteti ostanu koliko toliko na normalnoj komunikaciji. Bit će političke bitke unutar entiteta, posebno u RS-u u naredim nedjeljama, kada je odnos pozicija-opozicija u pitanju. Nadam se da će sve ostati u demokratskim okvirima i da će BiH pokazati svoju snagu da to ne koči evropski put”, kazao je Ivanić.

Nakon što su u Srbiji održani vanredni parlamentarni izbori, smatra kako će ta zemlja i dalje nastaviti reforme na evropskom putu.

“Ne mislim da će se u Srbiji nešto spektakularno desiti drugačije u odnosu na ovo što je bilo. Naravno, bit će u Skupštini zanimljivih verbalnih duela. Ipak, suštinska politika će ostati ista. Sigurno Srbija ide ka daljem provođenja svog evropskog puta. Interes BiH su stabilni odnosi u regiji. Nadam se da će taj pozitivni ambijent biti nastavljen”, istakao je Ivanić.

Zastupnica grupacije EPP-HDZ Dubravka Šuica je izjavila kako sve zemlje u regionu u posljednje vrijeme bilježe napredak na evropskom putu.

“Situacija u regiji je puno bolja i očit je napredak kod svih država pa i kod BiH s obzirom da su predali aplikaciju. Nadamo se do kraja slovačkog predsjedavanja, dakle do kraja ove godine, da će dobiti kandidatski status. Što se tiče Srbije, također su na dobrom putu. Ova priča oko blokade, mi ne želimo blokirati, mi želimo pomoći Srbiji na njihovom putu ali moraju ispuniti kriterije. Kriteriji su jasni. Naš interes je da granica Hrvatske ne bude vanjska granica EU nego da se pomiče prema istoku. Mi ćemo pomoći svim našim susjedima i svim zemljama ćemo pomoći da se integriraju što prije ali moraju ispuniti kriterije. Dakle, svaka zemlja će se mjeriti prema vlastitim zaslugama, kao što je bilo slučaj i sa Hrvatskom. Osam godina smo imali teške pregovore ali smo zbog toga napravili reforme i nadam se da će tako napraviti i zemlje u susjedstvu”, rekla je Šuica.