Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić za Fokus.ba: Sa Izetbegovićem više nemam odnos kao prije

mladen ivanic (3)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u intervjuu za Fokus.ba da je regija zapadnog Balkana trenutno prilično turbulentna te da se nada da će se to promijeniti ka zajedništvu u narednom periodu.

“BiH bi mogla puno da učini u ovom trenutku kad je u pitanju nastavak evropskog puta. Nedavno sam bio u Briselu sa ključnim ljudima iz Evropske unije koji su jasno rekli da sada imamo šansu i da, ako je sada izgubimo, teško da ćemo u skorije vrijeme dobiti novu”, rekao je Ivanić za Fokus.ba.

On je govorio i o problemima u funkcionisanju vlasti u BiH, odnosima u Predsjedništvu BiH, mogućnostima suštinskih promjena u zemlji, a komentarisao je i pojedina dešavanja na bh. političkoj sceni.

Naziru se brojni problemi u funkcioniranju vladajućih koalicija na državnom nivou i u entitetima. Šta građani mogu očekivati do izbora 2018. godine?

Očigledno je da postoje problemi, ali ja ne mislim da će biti bilo kakvih suštinskih promjena prije izbora. Imaćemo parlamentarnu većinu, kao što već vidimo, od tačke do tačke, ali sam siguran da prekompozicije vlasti na nivou BiH neće biti.
Ta dešavanja su prirodna posljedica gubitka povjerenja između partnera na nivou BiH, koje je započelo pričom o popisu, nastavilo dešavanjima u vezi sa Danom Republike, pa pokušajem revizije presude u Hagu. Nakon toga je dobar i pozitivan ambijent koji je postojao unutar većine u BiH narušen i sad ćemo postojanje parlamentarne većine posmatrati od sjednice do sjednice, od tačke do tačke.

Kakvi su odnosi trenutno u Predsjedništvu BiH, prvenstveno Vaš odnos sa gospodinom Izetbegovićem, uzimajući u obzir nesuglasice iz proteklog perioda i revidiranje tužbe BiH protiv Srbije?

Odnosi više nisu isti kao na početku, niti ih je, koliko vidim, više moguće vratiti na taj nivo do kraja mandata. Povjerenje je izigrano, zajednički dogovor koji smo imali na početku, da sve odluke donosimo konsenzusom, prekršen je. Bilo je vaninstitucionalnog djelovanja u slučaju revizije presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a poslije toga, kad sam insistirao da to učinimo, nije bilo volje da obećamo čak ni to da se to više neće dešavati do kraja mandata.

Prije toga smo imali Dan Republike Srpske, 9. januar i sva dešavanja koja su u vezi sa osporavanjem tog praznika proizvela negativnu atmosferu, i unutar Predsjedništva, ali i BiH.

Što se tiče odnosa u Predsjedništvu, održavamo redovne sjednice. I sa gospodinom Izetbegovićem i gospodinom Čovićem mimo toga popijem kafu i to je to. Do kraja mandata ćemo, kako mi se čini, raditi samo ono što nam je propisana nadležnost, ali bez onog zaleta i početnog entuzijazma. Nije to više ni blizu tih odnosa.

Jesu li moguće suštinske promjene u BiH bez ustavnih promjena?

Suštinske promjene nikako ne mogu da zavise od promjena ustava ili bilo kojeg drugog dokumenta, već od ozbiljnosti političara i njihove volje da nešto naprave za bolji život. Za suštinske promjene je, osim vizije gdje treba da idemo, potrebno i da znamo gdje smo sad. Činilo se poslije izbora da ima ozbiljnosti na političkoj sceni i da smo u stanju da nešto popravimo. Međutim, nisam više optimista.

Po vašem mišljenju šta je ono što je pod hitno potrebno BiH i kako do toga doći?

Potrebna je politička volja. Za svaki korak koji bi građanima olakšao život i okrenuo BiH u pravom smjeru. Kako do toga doći – ne znam, to ne zavisi od mene. Ja sam dokazao i pokazaću koliko god puta još treba da jesam spreman i za kompromis, i za nove inicijative, za bilo šta što će građanima omogućiti bolji i kvalitetiji život. Nisam siguran da je to svima u cilju.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je na stranačkom skupu u Laktašima izjavio da je njegov cilj samostalna RS. Hoće li do toga zaista doći u narednom periodu ili je to samo nezvanični početak predizborne kampanje od strane predsjednika RS-a?

To ili bilo šta drugo što je gospodin Dodik izjavio, a budi bilo kakve sumnje, za pojašnjenje treba da pitate isključivo njega. Ako ste pažljivo pratili, ja nikada nisam davao senzacionalističke izjave o bilo kojoj temi, a pogovoto ne o temama koje se tiču Republike Srpske. Ja sam u proteklih godinu dana, konkretnim potezima, pokazao da mi je itekako stalo da sačuvam Republiku Srpsku i njen dignitet. Jer mi je do nje lično stalo, a to je i obaveza koju su mi građani poklonili zajedno sa povjerenjem. Pokazao sam da se Dan Republike može i mora dostojanstveno slaviti u Banjaluci, učinio sam sve da revizija presude u Hagu bude odbačena. Pravio sam konkretne korake koji nikako ne mogu da budu tumačeni kao predizborna kampanja. Kao što ne dajem senzacionalističke izjave o drugim temama, tako neću ni na temu izjava Milorada Dodika.

Kako vidite BiH u narednih pet godina, a kako regiju zapadnog Balkana?

Sve zavisi od političke volje koju sam maloprije spominjao. BiH bi mogla puno da učini u ovom trenutku kad je u pitanju nastavak evropskog puta. Nedavno sam bio u Briselu sa ključnim ljudima iz Evropske unije koji su jasno rekli da sada imamo šansu i da, ako je sada izgubimo, teško da ćemo u skorije vrijeme dobiti novu. Od nas zavisi hoćemo li na vrijeme dostaviti odgovore na Upitnik Evropske komisije i hoćemo li tokom ovog mandata dobiti kandidatski status. Ja se nadam da hoćemo.

Zapadni Balkan je trenutno prilično turbulentan i volio bih kada bi se to promijenilo i da svi zajedno, kao dio jednog kvalitetnog paketa iznutra, budemo tako tretirani i u međunarodnoj zajednici.

Jeste li razmišljali o svojoj kandidaturi na izborima 2018. godine i je li bilo razgovora na tu temu u okviru Saveza za promjena? Da li će to biti za mjesto predsjednika RS, iznova člana Predsjedništva BiH ili neku treću funkciju?

Izbori su tek dogodine. Za stvari koje pitate ima još puno vremena.