Mladi bračni par Edin i Amela imaju bebu i na ivici su gladi

BiH

20171204184618_454583

Mladi bračni par Edin (28) i Amela (21) Velić, skupa sa dvomjesečnom bebom, žive na rubu egzistencije, kao podstanari u staroj i trošnoj kući u selu Podlug, nadomak Sanskog Mosta.

Situacija u ovoj porodici dodatno se pogoršala nakon što je Edin doživio tešku povredu ruke, kada se posjekao sjekirom, zbog čega više nije u stanju da obavlja fizički posao. Ni Amela nije zaposlena. Najveća joj je briga kako da othrani sinčića. Treba im i hrana za bebu, pišu Nezavisne novine.

Edin je nakon povrede imao komplikovanu neurohiruršku operaciju ruke u Bihaću, ali kaže kako nije u mogućnosti da ode na kontrolu u tu zdravstvenu ustanovu jer jednostavno nema novca ni za put.

Kaže kako je za izdržavanje porodice zarađivao radeći sezonske i teške fizičke poslove, ali da je sada zbog teške povrede spriječen u tome.

“Radio sam sve poslove samo da prehranim porodicu, ali nigdje nisam mogao dobiti stalno zaposlenje. Najduže je to bilo dva ili tri mjeseca preko sezone. Sada smo prinuđeni da molimo za pomoć kako bismo preživjeli”, kaže za Edin.

Skupa s njima živi i Edinova majka Đemila, koja iz Hrvatske prima skromnu penziju koja iznosi svega 150 maraka i to su jedina sredstva na koja mogu računati.

Velići kažu kako su izbjeglice iz Novog Grada i da im je tamo devastirana imovina, zbog čega se ne mogu vratiti kući. Već duže vrijeme žive u objektu čiji je vlasnik srpske nacionalnosti, koji trenutno boravi u Banjoj Luci i ima, kažu, razumijevanja za njihove probleme.

“Šta da vam kažem, dugujemo mu već dosta novca za kiriju, ali on kaže da se ne sekiramo i da mu platimo kada budemo imali novca. Hvala mu”, kažu Velići.

Dodaju kako im je potrebna pomoć u novcu, odjeći i hrani, ali i drvetu za ogrev, budući da su im ostale minimalne količine dostatne za još svega nekoliko dana.

Svi koji žele pomoći ovoj porodici više informacija mogu dobiti na telefon 0603116881.