Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Mladi iz 11 političkih stranaka uče o političkom sistemu BiH

mladi politicari bl kult (1)

UMiD za omladinske političke lidere/ice (UMiDp) je Institutov program za mlade političare/ke od 18 do 30 godina starosti, koji dolaze iz različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica

Banja Luka je protekla tri dana domaćin za 14 mladih političarki i političara iz 11 različitih političkih stranaka iz BiH. Mladi su polaznici obuke „Uči, misli i djeluj za omladinske političke liderice i lidere“ koju provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Švedske u BiH.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program obuke za mlade političarke i političare iz Bosne i Hercegovine, kako bi osnažili i ohrabrili mlade za bavljenje politikom. Već dvije generacije mladih političara uspješno su završili ovu obuku.

Prije okupljanja u Banjoj Luci, mladi su uspješno završili dva modula u Sarajevu i Mostaru, a na ovom modulu imaju priliku usavršiti znanja iz oblasti javnog zagovaranja, političkog sistema BiH i izgradnje imidža. Neki od polaznika obuke po prvi put će se naći na izbornim listama i razmjena iskustava s kolegicama i kolegama iz drugih stranaka i drugih sredina iz cijele BiH itekako će im biti od koristi.

U okviru ovog modula polaznici su posjetili Narodnu Skupštiniu Republike Srpske i razgovorali sa potpredsjednikom NSRS, Denisom Šulićem, koji je izjavio da su mladi u političkim strankama veoma važni jer oni donose nove ideje, koje će pomoći u kreiranju boljih politika i ambijenta za sve građane.

Maja Nikolić, članica SNSD-a iz Kostajnice i polaznica obuke izjavila je da je ponosna jer je dio obuke i ovako kvalitetne ekipe mladih politčarki i političara. Ona napominje da mladi nisu budućnost, nego sadašnjost i da je neophodno da cjelokupno društvo više uključi mlade u sve procese odlučivanja, jer samo zajedno možemo kreirati kvalitetne priče od kojih će svi imati korist.

Njen kolega iz Platforme za progres, Tarik Halilović iz Visokog napominje da mu je učešće na obuci UMiDp jedno od najboljih iskustava koje je do sada prošao u svom višegodišnjem društvenom angažmanu. Njegova želja je da se obuka nastavi i u narednim godinama kako bi mladi aktivni u politici imali priliku dobiti znanja i iskustva koja su oni usvojili.

„Mogu izraziti vlastito zadovoljstvo što sam dio treće generacije obuke UMiDp, ali i današnjom posjetom Narodnoj skupštini Republike Srpke i ugodnim razgovorom sa gosp. Šulićem jer smo imali priliku praktično primjenjivati stečena znanja“, izjavio je Sulejman Samardžić iz A-SDA Cazin.

UMiD za omladinske političke lidere/ice (UMiDp) je Institutov program za mlade političare/ke od 18 do 30 godina starosti, koji dolaze iz različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica. Mladi političari/ke kroz 15 dana obuke usvajaju znanja i vještine koje im pomažu da unaprijede svoje djelovanje u politici, a posebno na polju prava za mlade. Tokom obuke imaju priliku da teoretski i praktično uče i grade politički imidž koji je drugačiji, inovativniji i vršnjački prihvatljiviji.