Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladi iz Bosne i Hercegovine za međuetnički dijalog (FOTO)

posjeta 2

Caritas BiH uz financiranje Ambasade SAD u BiH implementira projekt „Vrijeme je za mir“ i kroz njegove aktivnosti promovira SNAGU UJEDINJENE MLADEŽI u promicanju međuetničke suradnje i suzbijanja trgovanja ljudima u BiH.

Projekt „It is Time for MIR“ (Vrijeme je za mir) je priča o partnerstvu. Konačni cilj projekta je poboljšanje međuetničke klime i pristup neformalnom obrazovanju u etnički raznolikim područjima kao i jačanje međuetničke suradnje i kompetentnosti kroz upravljanje projektima, timski rad u vidu osmišljavanja i pripremanja mini projekata većinske i manjinske mladeži.

Mladi su učestvovali u radionicama nenasilne komunikacije, pripremali predstavu, osmišljavali propagandne letke te na koncu pokazali pravi primjer međuetničke suradnje i zajedništva. Dovršetak projekta „It is time for MIR“ je obilježila predstava Forum teatar u Bijeljini u okviru mini projekta „Razlike na nulu“, kao i završni susret i druženje mladih iz Dom porodica Zenica, Mala škola Vareš i udruženja Otaharin u sklopu zajedničkog mini projekta „Voli svoje poštuj tuđe“.

Forum teatar u Bijeljini

U Bijeljini je u Centru za kulturu 17.06.2016. godine održana premijera predstave Forum teatar koji su pripremili članovi udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ u suradnji s Lokalnim volonterskim servisom Bijeljina i mladim volonterima. Ova predstava jedna je od aktivnosti projekta „Razlike na nulu“ kojeg je provodilo Udruženje Otaharin u sklopu projekta „It is time for MIR“ koji implementira Caritas Bosne i Hercegovine, a financira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

U aktivnostima projekta sudjelovalo je 20 mladih volontera i aktivista koji su surađivali kroz različite aktivnosti što je stvorilo pozitivno ozračje među mladima iz različitih etničkih skupina.

Predstavu je s 20 mladih različite nacionalnosti pripremio profesionalni glumac Mihailo Maksimović. Kao krajnji cilj, publici su se u Centru za kulturu u Bijeljini predstavili s predstavom „Forum teatar“ koja je na zanimljiv način prikazala probleme mladih – među kojima su: manjak tolerancije prema različitostima, netrpeljivost i predrasude.

Forum teatar je pokušaj rješavanja socijalnih problema putem pozorišta i kao takav je izazvao posebno interesiranje kod publike kojoj je dana mogućnost da se tijekom „forumovanja“ uključe u scene i postavljaju pitanje likovima.

Zajedništvo u razlikama

Već naredni dan, Dom porodica Zenica je 18.06.2016. godine bila domaćin završnici mini projekta „Voli svoje poštuj tuđe“ koji su pripremali Dom porodica Zenica, Mala škola Vareš i Udruženje za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“.

Cilj projekta je jačanje međuetničke suradnje kroz smanjenje predrasuda i stereotipa kod mladih od 14 do 20 godina. Kao jedan od načina promicanja međuetničkog dijaloga, učesnici projekta su osmislili i pripremili letke s porukom zajedništva koje su podijelili u svojim lokalnim zajednicama – Zenica, Vareš i Bijeljina.

Zajednički susret u Zenici je bio još jedna prilika da se mladi ponovno sretnu, razmijene mišljenja i da se druže. Susret je počeo s upoznavanjem i radionicom nenasilne komunikacije, potom su uslijedile prezentacije pojedinačnih projekata: Dom porodica Zenica – „Igra spaja sve“, Mala škola Vareš – „We go together!“, te Otaharin – „Razlike na nulu“.

Poseban interes kod mladih je izazvao prikaz scena iz predstave Forum teatar te su mladi aktivno postavljali pitanja likovima, pokušavajući razumjeti njihove postupke i posljedice do kojih dovodi diskriminacija koju su doživjeli ili načinili. Potom je uslijedila zajednička posjeta vjerskim i kulturnim objektima, među kojima je Muzej ratnog djetinjstva u Zenici.

Sudjelovanjem u projektu „It is time for MIR“ mladi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine su poručili da su kulturalne razlike našeg društva bogatstvo te da je zajedništvo najveća nagrada.