Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CROA

Mladi iz cijele BiH pokreću inicijative za bolju budućnost

Mladi HNK (1)

Cilj projekta je raditi na osnaživanju mladih za kreativno iskorištavanje vlastitog potencijala za pozitivne društvene promjene uz poticanje na odgovornost, uključivanje u demokratske procese te poštivanja ljudskih prava

U okviru Zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost”, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF), Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA provodi projekat “Umjetnost demokratije”.

Jedna od aktivnosti omladinskih projektnih timova Kantona Sarajevo, Hercegovačko- neretvanskog i Bosansko-podrinjskog kantona, te Republike Srpske, bila je sprovođenje građanskih inicijativa sa željom da budu pokretači društvenih promjena u svojim lokalnim sredinama, saopćeno je iz Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA.

Tim Kantona Sarajevo uputio je građansku inicijativu Općini Stari Grad za čišćenjem deponije smeća u naselju Hrid, koja je veoma blizu turističkih znamenitosti. Tim mladih Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio je Gradskom vijeću Grada Mostara inicijativu za izgradnjom adekvatne rasvjete u mostarskom naselju Gorica, koje je velikim dijelom naseljeno djecom kojoj je to svakodnevno jedini put do škole, ali i mjesto za igru. Mladi Bosansko-podrinjskog kantona odlučili su Gradskom vijeću Goražda uputiti inicijativu za izgradnju dječjeg igrališta u goraždanskom naselju Bare.

Tim iz Republike Srpske odlučio je u Foči pokrenuti građansku inicijativu ugradnje zvučne signalizacije na semaforima, koja bi uveliko olakšala život slijepih i slabovidnih osoba te općine.

Ovi mladi ljudi su dokaz da mladi mogu biti i jesu pokretači društvenih promjena. Kroz razgovor, istakli su da je važno da se čuje glas mladih ljudi, da se poštuju njihove ideje i zalaganje za njihovo ostvarenje. Onim što su realizirali, mogu zasigurno biti uzor široj društvenoj zajednici-pokretači promjena, navodi se u saopćenju.

Pri realizaciji ove aktivnosti poštovane su epidemiološke mjere i preporuke.

Ukupno pet omladinskih timova iz KS, HNK, BPK, RS-a, Grad Pljevlja Crna Gora u narednih mjesec dana aktivno će učestvovati u promoviranju i zagovaranju demokratskih procesa kroz rješavanje konkretnih problema s kojima se susreću mladi.

Cilj projekta je raditi na osnaživanju mladih za kreativno iskorištavanje vlastitog potencijala za pozitivne društvene promjene uz poticanje na odgovornost, uključivanje u demokratske procese te poštivanja ljudskih prava.

Timovi će u saradnji sa voditeljima projekta Udruženjem Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, realizirati brojne informativne, promotivne i zagovaračke aktivnosti.