BiH

CROA

Mladi iz cijele BiH pokreću inicijative za bolju budućnost

19/03/2021

Cilj projekta je raditi na osnaživanju mladih za kreativno iskorištavanje vlastitog potencijala za pozitivne društvene promjene uz poticanje na odgovornost, uključivanje u demokratske procese te poštivanja ljudskih prava

U okviru Zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost”, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF), Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA provodi projekat “Umjetnost demokratije”.

Jedna od aktivnosti omladinskih projektnih timova Kantona Sarajevo, Hercegovačko- neretvanskog i Bosansko-podrinjskog kantona, te Republike Srpske, bila je sprovođenje građanskih inicijativa sa željom da budu pokretači društvenih promjena u svojim lokalnim sredinama, saopćeno je iz Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA.

Tim Kantona Sarajevo uputio je građansku inicijativu Općini Stari Grad za čišćenjem deponije smeća u naselju Hrid, koja je veoma blizu turističkih znamenitosti. Tim mladih Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio je Gradskom vijeću Grada Mostara inicijativu za izgradnjom adekvatne rasvjete u mostarskom naselju Gorica, koje je velikim dijelom naseljeno djecom kojoj je to svakodnevno jedini put do škole, ali i mjesto za igru. Mladi Bosansko-podrinjskog kantona odlučili su Gradskom vijeću Goražda uputiti inicijativu za izgradnju dječjeg igrališta u goraždanskom naselju Bare.

Tim iz Republike Srpske odlučio je u Foči pokrenuti građansku inicijativu ugradnje zvučne signalizacije na semaforima, koja bi uveliko olakšala život slijepih i slabovidnih osoba te općine.

Ovi mladi ljudi su dokaz da mladi mogu biti i jesu pokretači društvenih promjena. Kroz razgovor, istakli su da je važno da se čuje glas mladih ljudi, da se poštuju njihove ideje i zalaganje za njihovo ostvarenje. Onim što su realizirali, mogu zasigurno biti uzor široj društvenoj zajednici-pokretači promjena, navodi se u saopćenju.

Pri realizaciji ove aktivnosti poštovane su epidemiološke mjere i preporuke.

Ukupno pet omladinskih timova iz KS, HNK, BPK, RS-a, Grad Pljevlja Crna Gora u narednih mjesec dana aktivno će učestvovati u promoviranju i zagovaranju demokratskih procesa kroz rješavanje konkretnih problema s kojima se susreću mladi.

Cilj projekta je raditi na osnaživanju mladih za kreativno iskorištavanje vlastitog potencijala za pozitivne društvene promjene uz poticanje na odgovornost, uključivanje u demokratske procese te poštivanja ljudskih prava.

Timovi će u saradnji sa voditeljima projekta Udruženjem Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, realizirati brojne informativne, promotivne i zagovaračke aktivnosti.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.