BiH

Nebojša Đurić

Mladi matematičar iz BiH i aktivista Restarta riješio višedecenijski problem

30/10/2020

Uprkos uvjerenjima najboljih na svijetu, Nebojša Đurić je kontraprimjerom dao negativan odgovor

Viši asistent matematike na AGGF-u Univerziteta u Banjoj Luci i aktivista organizacije “Restart Srpska”, Nebojša Đurić, riješio je matematički problem star preko 40 godina, piše portal Infoveza.

Oblast pod nazivom Inverzni problem Šturm-Liuvilovog tipa sa konstantnim kašnjenjem je posljednju deceniju u velikoj ekspanziji. Najbolji matematičari svijeta iz ove oblasti su pokušali dati odgovor na otvoreno pitanje: “Da li postoji jedinstveno rješenje Inverznog problema Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u opštem slučaju?”

Mnogi od njih su svoja naučna istraživanja bazirali na pretpostavci da jedinstveno rješenje postoji. Uprkos uvjerenjima najboljih na svijetu, Nebojša Đurić je kontraprimjerom dao negativan odgovor.

Ovaj rezultat je objavljen 28.10.2020. u časopisu Applied Mathematics Letters, u radu “On an open question in recovering Sturm-Liouville-type operators with delay”.

Ovaj časopis je jedan od najboljih časopisa na SCI listi iz ove oblasti. Đurić je rad objavio zajedno sa ruskim matematičarom Sergejom Buterinom, koji je podržao ideju kontrapirimjera. Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primjenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici.

Komentari

Autor: Infoveza

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.