Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državna služba

Mladi na čekanju: U ovim bh. institucijama su penzionere ostavili da rade?!

penzioneri mladi
FOTO: Pixsell
Ilustracija

Nisu se željeli odreći „starih kadrova“ u Uredu za veterinarstvo, zatim u ministarstvima pravde, civilnih poslova, sigurnosti, vanjske trgovine…

U čak devet državnih institucija u proteklom periodu su za osobe koje su imale 65 godina i 40 godina radnog staža produžavali ugovore o radu odnosno trajanje radnog-pravog statusa.

Otkrivaju to informacije Ureda za reviziju institucija BiH.

Prema podacima koji su odaslani Parlamentarnoj skupštini BiH na osnovu poslaničkog pitanja poslanika Šemsudin Mehmedovića, penzioneri su u pojedinim institucijama nastavili raditi u ovoj i u protekle dvije godine.

Radni angažman

Naime, u Uredu za veterinarstvo BiH državnom veterinarskom inspektoru koji je stekao uvjete za penziju ugovor je produžen od juna do septembra 2022. godine. U Ministarstvu pravde BiH je osoba koja je stekla uvjete za penziju nastavila raditi u periodu od septembra do decembra 2022. godine.

Penzioneri su nastavili svoj radni angažman i u Ministarstvu sigurnosti BiH (decembrar 2021.), te u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (novembar 2022.-februar 2023.).

U Ministarstvu civilnih poslova BiH su čak tri penzionera dobila produženje ugovora i to u periodu januar-decembar 2022. godine, a među njima je bio i pomoćnik ministra.

U Institutu za intelektualno vlasništvo BiH šefu Odsjeka za međunarodne patente koji je stekao uvjete za penziju odlučili su ugovor produžiti zadnja tri mjeseca prošle godine, a u Službi za strance BiH inspektor koji je postao penzioner mogao raditi još čitavu godinu!

Pomoćnik pravobranioca

Pomoćnik državnog pravobranioca koji je stekao uvjete za penziju radio je još dodatnih šest mjeseci 2021. godine, a pomoćnik direktora Agencije za statistiku još pola godine prošle godine.

Iz Ureda za reviziju institucija BIH su naveli da su skretali pažnju pojedinim institucijama da je ovakvo postupanje neprihvatljivo.

Tabela institucija