Mladi sa Zapadnog Balkana negativno gledaju na imigrante

migranti
Ilustracija

Mladi iz zemalja Zapadnog Balkana pokazuju negativan stav prema imigrantima, iako većina njih nikada nije bila u kontaktu sa nekim imigrantom. Glavni razlog negativnih stavova mladih prema imigrantima je negativna percepcija islamske religije, rezultati su istraživanja koje je danas predstavljeno u Podgorici, javlja Anadolu Agency (AA).

Istraživanje o percepciji i stavovima mladih o imigrantima, stigmatizaciji, islamofobiji i radikalizmu sprovedeno je online putem u periodu od jula do septembra, na uzorku od 1.152 mlade osobe iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, kao i iz četiri države EU – Belgije, Italije, Mađarske i Njemačke.

Negativan odnos prema imigrantima za 45 posto je veći kod osobe koja ima ekstremno islamofobične stavove u poređenju sa osobama koje nemaju.

Anđelija Lučić iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), kazala je na predstavljanju rezultata da na to koliki će biti stepen islamofobije utiče i osjećaj nesigurnosti kod mladih, koji se može posmatrati kao posljedica uticaja globalne politike i političkih dešavanja.

“Ključnu ulogu u prevenciji islamofobije ima edukacija, dok je za smanjenje stigme prema imigrantima najvažniji direktan kontakt“, kazala je Lučić.

Islamofobija kod mladih na skali od jedan do pet je 2,75, pokazalo je istraživanje. Mladi iz zemalja Zapadnog Balkana su nešto manje islamofobični od svojih vršnjaka iz EU. Nivo islamofobije kod mladih iz Zapadnog Balkana iznosi 2,5, dok kod mladih iz zemalja EU iznosi 2,9.

Istraživanje je takođe, pokazalo da je prosječno poznavanje islamske religije veoma nisko, na skali do šest iznosi 2,2.

“To može ukazati da su negativni stavovi prema islamu zasnovani na nedostatku znanja. Primjera radi, poznavanje pet osnovnih činjenica o islamu smanjuje stepen islamofobije za šest posto“, kazala je Lučić.

Kada su u pitanju stavovi prema imigrantima, oni se ne razlikuju mnogo kod mladih iz EU i Zapadnog Balkana.

“Na skali od jedan do pet, stepen stigme prema imigrantima kod mladih iz EU iznosi 2,76, pri čemu njih 35 odsto nikada nije bilo u kontaktu sa imigrantima. Taj nivo kod mladih iz Zapadnog Balkana iznosi 2,65, iako je čak 67 odsto njih izjavilo da nije bilo izloženo nikakvoj vrsti kontakta sa imigrantima“, kazala je Lučić.

Istraživanje je pokazalo da je glavni razlog negativnih stavova prema imigrantima negativna percepcija islamske religije.