Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladi Zeničani izrađuju i prodaju cekere

zenicani-cekeri2

REaktiv je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja za osnovni cilj ima okupljanje mladih ljudi. Postoje tri godine, a iza sebe imaju već desetine uspješnih projekata. Ime je nastalo od same ideje udruženja tj. aktivirati neaktivne mlade, reaktivirati one koji su to postali i aktivne učiniti još aktivnijim.

Posljednji projekat je REcek. To je projekat koji članovima udruženja donosi neki skroman đeparac a ujedno podiže i ekološku svijest kod građana.

zenicani-cekeri1

– REcek-a smo se sjetili na jednom seminaru na kojem smo bili kolega Semir i ja. Jedan od modula je bio pisanje bussiness plana, dva najbolja plana su dobijala finansijsku pomoć od 6.000 KM. Mi smo došli na ideju da pravimo cekere, jer se plastične kese naplaćuju od 2013. godine, a cekeri su od prirodnih materijala što dodatno čuva okoliš – kaže za novinsku agenciju Patriu član upravnog odbora REaktiva Merim Stupar.

Cekeri su totalno domaće proizvodnje, svi potrebni materijali se nabavljaju u BiH. Članovi ih prave u svojim prostorijama, koje su dobili od grada Zenice bez ikakve naknade. Cekeri se prave od lana i pamuka, u njihovom stvaranju učestvuju mladi ljudi iz udruženja, njih ukupno sedam. Nakon izrade na cekerima se radi štampa, nakon čega slijedi isporuka cekera.

zenicani-cekeri3

– Volontiranje za mene predstavlja vid neformalnog obrazovanja. Volontirajući u REaktivu puno sam toga naučila, obišla sam mnoge gradove, upoznala ljude i imala priliku da promjenim nešto i to je ono što me zaista ispunjava. Osjećaj kada pomognete nekome, kada uradite nešto lijepo se ne može opisati i možda i najveći razlog mog volontiranja je taj osjećaj – izjavila je za Patriju volonterka Amila Pašić.

Cijena cekera sa printom je 6 KM, a bez printa 2,5 KM. U prva tri mjeseca rada su prodali veliku količinu cekera a od nedavno rade i na području Sarajeva.