Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tim od 100 advokat?

Mladićev advokat iz Beograda hrabri negatore genocida koji zbog posla moraju putovati u FBiH

lukic

Lukić je javnosti postao poznatiji po ulozi glavnog advokata Ratka Mladića, komandanta VRS osuđenog na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti, uzimanja pripadnika UN-a za taoce…

Advokat Branko Lukić tvrdi da je tim od oko 100 advokata spreman da brani ljude iz Republike Srpske koji se nađu na udaru nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o “zabrani i kažnjavanju negiranja genocida”.

– Mi, advokati već smo se organizovali da pomognemo ljudima u slučaju potrebe. RS neće dozvoliti hapšenja na svojoj teritoriji, ali imamo ljude koji zbog posla i drugih potreba moraju da idu u FBiH, gdje mogu biti privedeni. Zato smo mi i odlučili da tim ljudima obezbijedimo svaku vrstu pravne pomoći – rekao je Lukić gostujući na TV Happy, koji je javnosti postao najpoznatiji po ulozi glavnog advokata Ratka Mladića, komandanta VRS osuđenog na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti, uzimanja pripadnika UN-a za taoce…

Govoreći o Inzkovom zakonu i krizi u BiH koju je taj akt izazvao, Lukić tvrdi da je bivši visoki predstavnik donio “tragično prestrogu odluku zasnovanu na čistoj represiji s ciljem da se zapuše usta onima koji misle drugačije”.

– Ovo je prevršilo svaku mjeru. Na sceni je opšti napad na RS. Kada je u SAD izabrana nova administracija, ponovo je došlo do novog napada na Rusiju preko Srbije i RS. Međutim, Zapad neće uspjeti da ostvari svoje namjere, jer su se promijenile međunarodne okolnosti – tvrdi Lukić.

– Položaj Cristiana Schmidta nije isti kao pozicija nekadašnjeg šefa OHR-a Paddyja Eshdowna. Srpska strana neće priznati Schmidta, a ne priznaju ga ni Hrvati, tako da je dvije trećine konstitutivnih naroda u BiH protiv njega – ustvrdio je Lukić.

Lukić smatra da “RS treba da ostane odlučna u stavu da ne prihvata visokog predstavnika i da od saveznika, prvenstveno Rusije i Kine, traži garancije da se ne uđe u situaciju u kojoj će ostati usamljena”.