Mlijeko iz BiH od sutra može na tržište EU!

BiH

mlijeko krave
Foto: EPA

Evropska komisija odbacila je prigovor Republike Hrvatske na stavljanje Bosne i Hercegovine na pozitivnu listu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Ministar Šarović potvrdio je kako to znači da će se već od sutra mlijeko i mliječni proizvodi iz Bosne i Hercegovine moći izvoziti u Evropsku uniju.

Nama se otvaraju nova tržišta, mi ne stmatramo da je Evropska unija neko novo tržište. To je tržište Hrvatske na koje ćemo mi ući, na kojem smo imali dobru poziciju i izvozili preko 50 miliona litara mlijeka i mliječnih proizvoda. Nama je daleko važnije da dobijemo koridore preko Bugarske prema Turskoj i Rusiji

“Ovo je dokaz da smo bili u pravu obzirom da zahtjev Hrvatske nije bio utemeljen i iz razloga što je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU, a podnesen je i izvan roka”, rekao je Šarović.

Naime, Republika Hrvatska je dan prije stupanja na snagu odluke o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju, 26. augusta, uložila prigovor.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine su nakon prigovora Hrvatske zatražili reakciju Evropske komisije.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske ocijenio je pozitivnom odluku o deblokiranju izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i naveo da se BiH sada otvaraju nova tržišta.

“To je očekivana odluka, jer se trgovina zasniva na pravićnosti što znači da se može trgovati u jednom i u drugom smjeru. Treba kontrolisati robe koje idu iz BiH u Evropsku uniju, ali isto tako po istom principu kontrolisati i robe koje dolaze iz Evropske unije u BiH”, izjavio je Usorac.

Prema mišljenju Usorca ovo je izuzetno dobra vijest ne zbog izvoza u Evropsku uniju koliko zbog otvaranja koridora prema Turskoj i Rusiji.

“Nama se otvaraju nova tržišta, mi ne stmatramo da je Evropska unija neko novo tržište. To je tržište Hrvatske na koje ćemo mi ući, na kojem smo imali dobru poziciju i izvozili preko 50 miliona litara mlijeka i mliječnih proizvoda. Nama je daleko važnije da dobijemo koridore preko Bugarske prema Turskoj i Rusiji”, rekao je Usorac.

On je naglasio da problem sa tržištem mlijeka “datira iz vremena kada je Rusija uvela embargo Evropskoj uniji”.

Ovo je dokaz da smo bili u pravu obzirom da zahtjev Hrvatske nije bio utemeljen i iz razloga što je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU, a podnesen je i izvan roka

“Pet milijardi evra oni su plasirali mlijeka na rusko tržište. To je sve ostalo u Evropi i sada je pritišće bune se mljekari u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Engleskoj, čitava Evropa se buni zbog niskih cijena mlijeka i ova kriza je ugrozila proizvodnju mlijeka u čitavoj Evropskoj uniji i tu će se morati nešto učiniti”, rekao je Usorac i naglasio da smatra da se proizvodnja mlijeka ne može zasnivati na pomoći, nego se mora naći rješenje za nastalu situaciju.

Rekao je da je da je budućnost mljakara u BiH sada sigurnija.

“Ako uđemo na tursko tržište koje je veliko, a Turska snabdijeva veliki dio arapskog i azijskog svijeta to bi bilo značajno, ali i rusko tržište koje je očigledno ostalo bez značajnih količina mlijeka iz EU. Ako se uđe na ta tržišta nešto preko Srbije, nešto direktno preko Turske, mi imamo onda veliku šansu da razvijamo mljekarstvo i poljoprivredu i tada nas nikakav uvoz iz EU ne može ugroziti”, dodao je Usorac.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić izjavio je za Fenu da im omogućavanje izvoza mlijeka iz BiH u EU predstavlja zadovoljstvo, prvenstveno jer dokazuje domaćim potrošačima da se u BiH proizvodi kvalitetno mlijeko.

Istakao je da je za proizvođače mlijeka značajno to što će početi izvoziti na tako veliko tržište, ali da problem predstavlja i to što su mljekare kojima je dozvoljen izvoz uglavnom u stranom vlasništvu.

Nikšić je rekao da su četiri mljekare koje će izvoziti u EU ujedno i najveći uvoznici mlijeka u BiH “koje nisu došle u BiH da razvijaju sirovinsku bazu, već da ostvare dodatni profit”.

Potcrtao je da dozvola za izvoz predstavlja potvrdu da se u BiH proizvodi po evropskim standardima, ali s obzirom na to da je naša ukupna proizvodnja dovoljna da podmiri tek 20 posto domaće potražnje, kako kaže, postavlja se pitanje šta ćemo to izvoziti.