Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

lokalni izbori

Mnogo poznatih lica dobilo je povjerenje građana za novi mandat (VIDEO)

sss

U svim lokalnim zajednicama u BiH postoje brojna otvorena pitanja i problemi koji su se godinama nagomilavali. Hoće li izabrani opravdati povjerenje građana ili ćemo za četiri godine imati još više neriješenih problema?

Lokalni izbori su iza nas. I dok se čekaju zvanični rezultati iz pojedinih mjesta, situacija je u većem dijelu države poznata. Izuzev nekoliko većih centara, građani Bosne i Hercegovine su svoje povjerenje većinom dali istim kandidatima koji su već obavljali dužnost načelnika odnosno gradonačelnika, javlja BHRT.

Mnogo je poznatih lica koja su dobila povjerenje građana za novi mandat.

– Ja nisam u euforiji nekoj, ne osjećam se nešto posebno kad znam šta nas čeka u naredne četiri godine i nas i grad Bihać, kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

– Najveći partneri Općine Sanski Most su uvijek bili naši građani i mi ćemo raditi ono što naši sugrađani budu procjenjivali kao njihov prioritet, poručuje Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most.

– Ja sam jedini gradonačelnik u državi koji je apsolutnom većinom izabran, a da nijedno obećanje nisam dao, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

S druge strane, bilo je i djelova države koji su glasali za promjene.

– Prijedloge koje ćemo mi predložiti može da odbije samo čovjek koji ne voli Banja Luku. Prema tome možda nije loše ni da vidimo ko to stvarno voli Banja Luku, a ko je manje voli, poručio je Draško Stanivuković, novoizabrani gradonačelnik Banje Luke.

– Ovo je pobjeda naroda Bijeljine, a ne moja, riječi su Ljubiše Petrovića, novoizabranog gradonačelnika Bijeljine.

– Nekako se osjetila ta atmosfera da je sve sazrelo da je ljudima dosta tih političkih prevara, trgovina. Upravo se to dešavalo na Ilidži, kaže Nermin Muzur, novoizabrani načelnik Općine Ilidža.

– Mi se nećemo prebrojavati, nama to ne treba. Mi ćemo graditi jedinstvo, poroučuje Mirza Ganić, ovoizabrani gradonačelnik Visokog.

I dok su u nekim većim centrima građani glasali za promjenu, ipak su u većini slučajeva barem kada je riječ o Federaciji Bosne i Hercegovine,povjerenje za još jedan mandat dali starim načelnicima odnosno gradonačelnicima. Prema trenutnim rezultatima koji još uvijek nisu zvanični u Federaciji su od 78 izbornih jedinica u kojima su održani izbori, izabrana čak 54 stara načelnika odnosno gradonačelnika.

Prema mišljenju Nevzeta Veladžića, profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću, dva su razloga koja su dovela do ovakvih rezultata izbora.

– Prvo da su građani zadovoljni sa uvjetima u kojima su živjeli u svojim lokalnim zajednicama”.

– Ovogodišnji rezultati izbora govore i da se u manjim sredinama teže probijaju opozicione partije, posebno ako su liberalno – građanski orijentisani, smatra analitičar Žarko Papić, dodajući da bi se i to uskoro moglo promijeniti, tvrdi Nevzet Veladžić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

– Ovo što je počelo u velikim gradovima i što je počelo u Sarajevu mislim da je proces koji će uveliko u narednim izborima 2022. zahvatiti i manje sredine. Nema prostora za veliku euforiju, koja je uzrokovana sa razlogom, zbog pobjede četvorke. Na velikom će ispitu biti, mišljenja je politički analitičar Žarko Papić.

A na velikom će ispitu biti i svi ostali koji su dobili povjerenje građana. U svim lokalnim zajednicama u BiH postoje brojna otvorena pitanja i problemi koji su se godinama nagomilavali. Hoće li izabrani opravdati povjerenje građana ili ćemo za četiri godine imati još više neriješenih problema?