Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MOBiH o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani BiH

mobih

U prvom neprečišćenom tekstu Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani BiH, koji je radna grupa razmatrala i objavila na intranet-stranici Ministarstva odbrane BiH (MOBiH), nema niti riječi o novoj agenciji, niti o nadležnostima vojnoobavještajnog roda u praćenju civila, ni o proširenju nadležnosti vojnoobavještajne službe izvan kasarni.

Istovremeno, u ovom zakonskom tekstu nema niti riječi o oduzimanju nadležnosti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSABiH), niti o promjenama, ili derogiranju Zakona o OSA-i, ili Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Istaknuto je to u odgovoru MOBiH-a na Fenin upit u vezi s kontroverzama koje su se pojavile u javnosti, a tiču se izmjena i dopuna Zakona o odbrani, odnosno spekulacija o navodnom proširenju nadležnosti vojnoobavještajnog sektora.

Iz MOBiH-a, međutim, ističu da su aktivnosti na pripremi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, planirane u sklopu Programa rada za 2016. godinu, te da je taj zadatak dodijeljen Sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove, “jer se radi o izmjenama i dopunama člana 9. koji tretira pitanje vojnoobavještajnih poslova“.

Radi pripreme Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani formirana je radna grupa u koju su uključeni stručnjaci iz te oblasti, a koja je neprečišćeni tekst Prednacrta razmatrala 18. oktobra, te je taj tekst objavljen na Internet-stranici MOBiH-a i tako postao dostupan za raspravu unutar MOBiH-a i OSBiH.

Isti tekst prednacrta dostavljen je i svim vanjskim sudionicima, a plan je da se do kraja novembra završi nacrt koji bi se nastavio pravno i nomotehnički usuglašavati za daljnje procedure razmatranja u MOBiH-u, a potom i na Vijeću ministara BiH.

– Cilj ovih aktivnosti je, imajući u vidu skoro svakodnevno povećanje obima sigurnosnih izazova i prijetnji po opću sigurnost građana, a time i pripadnika OSBiH, kao i sredstava i opreme kojom oni raspolažu, da se kritički i sveobuhvatno sagledaju sva dosadašnja iskustva i praksa u primjeni postojećeg okvira izvršenja temeljne funkcije vojnoobavještajnog roda OSBiH i Sektora za obavještajno-sigurnosne poslove MOBiH, kao i spremnosti da preduprijede ili odgovore na potencijalne prijetnje i izazove – pojašnjavaju iz MOBiH-a.

Nadalje, preciziraju da je namjera sagledati postojeće formulacije i definicije vojnoobavještajnih poslova u Zakonu o odbrani, a potom učiniti preciznijim, određenijim, te ih uskladiti s aktuelnom stručnom terminologijom koja se koristi u toj vrsti poslova.

MOBiH smatra da bi se na taj način izbjegla, ili na manju mjeru svela eventualna nerazumijevanja ili različita tumačenja.

Iz MOBiH-a, također, navode da se ova aktivnost provodi u potpunosti u skladu s Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH i Uputstvom o proceduri izrade dokumenata sistema odbrane u MOBiH-u i OSBiH.

– O spomenutoj namjeri MOBiH je upoznao Zajedničku komisiju Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) za odbranu i sigurnost i Zajedničku komisiju PSBiH za nadzor OSA-e BiH, kao i Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH, NATO-štab u Sarajevu i OSCE-ovu misiju u BiH – rečeno je Feni iz Ministarstva odbrane BiH.