Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mobing u BiH u porastu, prošle godine 69 žalbi

BiH

mobing

Tematsku sjednicu o izazovima u primjeni Zakona o zabrani diskriminacije BiH u slučajevima mobinga organizovali su nevladina organizacija “Prava za sve“ i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH u saradnji sa Zajedničkom komisijom za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je istaknuto, mobing podrazumijeva specifičan oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina kontinurano psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu s ciljem ugrožavanja njenog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije sa radnog mjesta. Naglašeno je i to da se, kao specifičan oblik nefizičkog uznemiravanja na radnom mjestu, mobing teško prepoznaje i još teže dokazuje, dok su njegove posljedice nesagledive.

Na tematskoj sjednici predstavljeni su i pojedini podaci iz godišnjeg izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o pojavama diskriminacije u BiH u 2014. godini.

Istaknuto je i da se poslodavci ne trude osigurati internu politiku i pravilnike o postupanju osoba koje su prijavile slučaj mobinga ili koje svjedoče u postupcima, kao i da nedostaje kadrova u sustavu pravne pomoći koji su obučeni za rad na ovim slučajevima

Između ostalog, u izvještaju je navedeno da je u 2014. godini primljeno 69 žalbi koje se odnose na mobing. Upoređujući podatke iz prethodnih godina, evidentno je da je mobing u porastu, čemu, kako je rečeno, doprinosi teška ekonomska situacija, visoka stopa nezaposlenosti, loše uređeno tržište rada i nedostatak kapaciteta nadležnih inspekcija.

Izvještaj ukazuje i na to da su upravo slučajevi mobinga među najbrojnijim slučajevima kršenja Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, koji je na snazi od 2009. godine, a da su, istovremeno, najmalobrojniji po broju procesuiranih slučajeva. Razlog tome, rečeno je, leži u nedostatku adekvatnog odgovora institucija na problem, što za posljedicu ima neefikasnu i neblagovremenu zaštitu radnika i građana. Upozoreno je na to da radnici često nemaju dovoljno saznanja o tome koji oblici ponašanja spadaju u mobing, niti poznaju mehanizme zaštite i mogućnosti sankcija u slučajevima mobinga.

S druge strane, istaknuto je i da se poslodavci ne trude osigurati internu politiku i pravilnike o postupanju osoba koje su prijavile slučaj mobinga ili koje svjedoče u postupcima, kao i da nedostaje kadrova u sustavu pravne pomoći koji su obučeni za rad na ovim slučajevima.

Odlučeno je da se transkript i izvješće sa današnjeg skupa, sa prijedlogom preporuka i zaključaka, dostave i razmatraju na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH.