Vlast voli tendere i tenderi vole vlast

Modni stručnjak Dragan Lukač vjeruje samo jednoj firmi iz Visokog

policija-rs-nove-uniforme-1221

Lukač je posao podijelio, jer u ovom momentu nema 1,7 miliona KM, ali će zato budžet „štipkati“ naredih 36 mjeseci

O mnogočemu ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač zaboravi da obavijesti javnost, osim o onome što njemu odgovara. Uniforme za kadete, za koje će iz budžeta uzeti 1,7 miliona KM, naredne tri godine kupovaće od jedne firme. Kako su uslovi za učešće na tenderu identični onim iz 2017. godine, kada je pristigla samo 7,3 miliona KM vrijedna ponuda visočkog „KM TRADEA“, čini se da bi unosan ugovor mogao biti sklopljen na istoj relaciji.

Tenderska diskriminacija ne brine Lukača, on vodi računa o standardima kojih je u dokumentaciji poprilično pobrojao. Potom je naveo i finansijske uslove, piše Žurnal.

„…Da je ponuđač imao uspješno iskustvo u realizaciji jednog ugovora sa predmetom nabavke dijelova policijske uniforme u 2017. i 2018. ili 2019. godini (prihvatljiv je period u kome ugovor mora biti realizovan od 1.1.2017. do dana otvaranja ponuda) u pojedinačnoj vrijednosti najmanje 480.000 KM bez PDV-a po ugovoru“, navodi se u dokumentaciji.

Iako se na više mjesta poziva na Zakon o javnim nabavkama BiH, Lukač ga je samo u gorepomenutom uslovu teško prekršio jer je period realizacija ugovora morao da bude duži.

„Kada je MUP RS prije manje od dvije godine dodijelio posao ‘KM TRADEU’ vrijedan 7,3 miliona KM, morao je da predvidi veću količinu uniformi. U slučaju potrebe za novim količinama trebalo je da se uniforma kupuje po pregovaračkom postupku bez objave obavještenja. Čemu raspisivanje novog tendera i dodjela milionskog trogodišnjeg ugovora? Sporno je i to što je upitno da li postoji kontrola kvaliteta robe. U redu je da čizme ne mogu da budu kopija, kao i jakne i hlače, ali najobičnija pamučna majica koja može da se nabavi za tri marke, u ovakvim tenderima plaća se daleko skuplje“, kaže za Žurnal Igor Vukajlović iz udruženja „Tender“.

Zanimljivo, Lukač je posao podijelio, jer u ovom momentu nema 1,7 miliona KM, ali će zato budžet „štipkati“ naredih 36 mjeseci. Izgled košta pa je do detalja propisao specifikacije. Pantalone, šapke, majice i košulje vizuelno je prikazao, a onda pridodao karakteristike i pozicije svih elemenata. Kada je u pitanju materijal čije je specifikacije strogo odredio, dozvoljena su odstupanja svega pet odsto.

“Uslovi za učešće na tenderu su isti kao i 2017. godine, jer pripadnici Ministarstva shodno organizacionoj jedinici kojoj pripadaju, moraju imati istu uniformu”, naveo je u odgovoru medijima.

Specifikacijama koje su navedene, ističe Vukajlović, očigledna je favorizacija, čime je najgrublje prekršen Zakon.

Namješteni milioni

Krajem jula 2017. godine ministar Lukač je odlučio da će policajce oblačiti firma iz Visokog i nakon što je tender težak 7,3 miliona maraka počesto osporavan u javnosti.

Prvi lot odnosio se na nabavku redovne policijske uniforme (5,8 miliona KM), drugi je obuhvatao posebne uniforme za Jedinicu za podršku (400.000 KM). Vrijednost ugovora, stajalo je u dokumentaciji, bila je 6,2 miliona KM bez uračunatog PDV-a.

U MUP-u su tada rekli da su „ponude javno otvorene 4. jula“, ali je pristigla tek jedna, ona “KM TRADEA”. Utvrđeno je i da je ova firma, koja se bavi proizvodnjom i prometom oružja, municije, vojne i policijske odjeće i obuće, obračunala da za 7.760 košulja, koje koštaju po 96 KM, MUP treba da plati 760.480 KM. To je munjevito ispravljeno na 744.960 KM.

Ova javna nabavka bila je sporna po mnogo osnova i prilagođena upravo firmi koja je ponudu dostavila pa nijedna druga nije ni mogla da se nadmeće.

“Cipele, šapke, kravate, hlače, košulje, podjakne i jakne stavljene su u jedan lot. Traženo je i da firma koja učestvuje na tenderu u posljednje dvije godine ima promet od tri miliona KM u predmetnoj nabavci. Ovaj zahtjev ispunjavao je samo “KMTRADE”. Tender je raspisan po brendu 5.11, jer u tenderu postoji fotografija kako treba da izgleda podjakna, a na njoj se jasno vidi logo firme”, navedeno je u anonimnom pismu koje je tada objavio portal CAPITAL.

“KM TRADE” dao je onoliku ponudu koliko je iznosio budžet tendera.

„Vrijednost te ponude je duplo veća od maloprodajnih cijena na našem tržištu”, tvrdio je autor pisma.

Dodao je i da je posebno interesantno to što je MUP RS godinu ranije od iste ove firme, bez prethodno raspisanog tendera, kupio oružje po cijeni od šest miliona KM, što je duplo skuplje od maloprodajne ponude.