Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska unija

Mogherini i Hahn: Dužni smo se sjećati, Srebrenica nas još uvijek proganja

mogherini – hahn

Evropski zvaničnici dodaju da je njihova odgovornost učvrstiti mir i osigurati stabilnu budućnost za sve narode koji žive u Bosni i Hercegovini i regiji i pozivaju

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn poručili su povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici da je zajednička dužnost svih sjećati se 11.jula, kao jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Danas obilježavamo genocid u Srebrenici. Dogodio se prije 24 godine, ipak, ova tragedija nas još uvijek proganja. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim događajima. Naša je zajednička dužnost da se uvijek sjećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u modernoj evropskoj historiji”, naveli su Mogherini i Hahn u saopštenju.

Evropski zvaničnici dodaju da je njihova odgovornost učvrstiti mir i osigurati stabilnu budućnost za sve narode koji žive u BiH i regiji.

“Moramo prevazići naslijeđe prošlosti. Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ili glorifikaciji ratnih zločinaca. Pokušaji prepravljanja historije u Bosni i Hercegovini ili bilo gdje drugdje su neprihvatljivi. Sada kada je Bosna i Hercegovina izrazila želju da postane članica Evropske unije, prioritet je da svi politički lideri u zemlji aktivno rade na promociji dijaloga i poštovanja”, navodi se u saopštenju EU zvaničnika.

Mogherini i Hahn su poručili kako EU ostaje opredjeljena da podrži BiH u uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo.