BiH

Mogherini i Hahn oglasili se po pitanju Dodikovog referendumu

16/07/2015

Održavanje referenduma u Republici Srpskoj o državnom pravosuđu dovelo bi u pitanje koheziju, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, na koje su se u februaru 2015. godine obavezali čelnici svih političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – navodi se u izjavi glasnogovornika visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini i evropskog povjerenika Johannesa Hahna povodom inicijative usvojene u Narodnoj skupštini RS-a za moguće održavanje referenduma o pravosuđu na razini BiH.

Održavanjem referenduma također se riskira podrivanje snažnijeg procesa europskih integracija, što su svi politički lideri, također, isticali kao svoje opredjeljenje.

– Inicijativa za održavanje referenduma odvlači pažnju od stvarnih socioekonomskih problema s kojima se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Fokus bi sada trebao biti na finaliziranju i provedbi reformi koje imaju za cilj stabilizaciju privrede i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade ljude, unaprjeđenje vladavine prava i borbu protiv korupcije – navodi se u izjavi.

Kako se dodaje, prijedlog za održavanje referenduma izaziva nepotrebno sukobljavanje.

Nedostaci domaćeg pravosuđa, posebno sistemske prirode, rješavani su i trebaju se nastaviti rješavati, a neki su i riješeni, u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu.

Evropska unija je spremna blisko sarađivati sa svim nadležnim vlastima u BiH kako bi se dalje unaprijedio rad pravnog sistema, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.