Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini u Sarajevu: U BiH u posljednje dvije godine postignuti impresivni pomaci

mogherini1

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini poručila je danas u Sarajevu, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, da su u BiH u posljednje dvije godine postignuti impresivni rezultati, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda kao i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Mogherini je podsjetila da je BiH posjetila prije dvije godine i da je tada promisan novi pristup EU prema BiH.

“Vrlo jasno se sjećam dvije stvari tokom tih posjeta. Prva je bila jedan skepticizam da BiH uopšte može napraviti bilo kakve iskorake na evropskom putu, a druga jedna nesumnjiva energija koju sam vidjela posebno kod mladih ljudi, ali i kod starijih generacija koji su snžno osjećali tu želju da BiH postane članica EU. Dvije godine je prošlo i zaista postignuti su impresivni rezultati”, istakla je Mogherini.

Ti pozitivni pomaci, kako je kazala, polako su se predočili u neke pozitivne trendove.

“Već imamo neke naznake, radne signale gdje su se svi ovi dosadašnji napori pretočili u određene trendove u smislu ekonomskog rasta i drugih pokazatelja, ali to su prvi koraci, prvi signali i svjesna sam da oni nisu direktno pretočeni u neke značajnije, suštinske promjene koje građane mogu da osjete u svojim svakodnevnim životima”, izjavila je Mogherini.

Međutim, prema njenim riječima, zemlja je na pravom putu i da se sada trebaju održati aktivnosti koje su do sada provođene i nastaviti i dalje raditi na tome.

“Strateški je važno za EU da BiH nastavi dalje na svom evropskom putu, da pravi iskorake, da postane članica zahvaljujući jednom opredjeljenju, jedinstvu i konstruktivnom pristupu. Taj dosadašnji rad je prepoznat i vrednovan od evropskih institucija i to je temelj naših odnosa i daljih aktivnosti. Poznato mi je da postoje izazovi u samoj zemlji, ali i izazovi koji su regionalne prirode i globalni koje svi dijelimo. Uvjerena sam da lideri u ovoj zemlji imaju dovoljno i mudrosti i kapaciteta da nadvladaju sve te izazove. Ono što jeste suština jeste mir koji nije nimalo minorna stvar pogotovo na ovom mjestu, stabilnost, sigurnost, ekonomske prilike, regionalna saradnja i ono što ja nazivam ujedinjenjem, ne evropskim putem već vašom evropskom perspektivnom ka budućem članstvom, ostaje da zajedno radimo”, kazala je Mogherini.

Izrazila je uvjerenje da možemo na nju računati u cijelom tom procesu.

Mogherini se ranije danas sastala sa članovima Predsjedništva BiH.

Mogherini je već posjetila Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, Kosovo i Albaniju, a u BiH je trebala doći u četvrtak, ali njen avion zbog guste magle nije uspio sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo, pa je posjeta bila prolongirana.

O posjeti Zapadnom Balkanu izvjestiće ministre vanjskih poslova EU 6. marta na sastanku Vijeća za vanjske poslove.