Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moguća blokada isporuke mesa u Tursku sa aerodroma u Tuzli

BiH

bego gutic
Bego Gutić

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić ocijenio je neozbiljnim potez Ureda za veterinarstvo BiH, da zbog tehničkih razloga granična veterinarska inspekcija neće biti u mogućnosti vršiti inspekcijski nadzor nad mesom koje se s Međunarodnog aerodroma Tuzla izvozi u Republiku Tursku.

Vlada TK-a održala je vanrednu sjednicu nakon što joj je s Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) dostavljena ova informacija.

Gutić je istaknuo da nijednim potezom, niti aktom o ovom nije obaviještena niti kantonalna vlada niti MAT, ni resorno ministarstvo.

Prvi zaključak vanredne sjednice kantonalne vlade je da traži od Vijeća ministara BiH da naloži Uredu za veterinarstvo poštivanje Odluke o određivanju graničnih prijelaza, kroz koju je MAT svrstan u granične prijelaze BiH u zračnom prometu i omogućen mu je transport robe i putnika.

Svi drugi državni organi su bili dužni da oranizuju i formiraju svoje ispostave na graničnom prijelazu u Tuzli, potcrtao je Gutić.

– Tražimo od Vijeća ministara BiH da na MAT-u organizuje vršenje veterinarske inspekcije i nakon 15. septembra – poručuje on.

Drugi zaključak s vanredne sjednice Vlade TK-a odnosi na štetu koju bi Odluka o obustavi vršenja inspekcijskog nadzora mogla prouzrokovati MAT-u i Vladi TK-a, navodi Gutić, podjestivši da su kantonalna i federalna vlada u ovaj aerodrom uložile oko dva miliona KM.

Tvrdi i da bi time došlo do kršenja međunarodnog poslovnog prava, jer se radi o međunarodnom ugovoru MAT-a i Turkish Airlinesa.

– Tražili smo od Ureda za veterinarstvo da nas obavijesti da li je još na nekom međunarodnom graničnom prijelazu zračnom prometu u BiH obustavljeno vršenje inspekcijskog nadzora – ističe Gutić kao treći zaključak današnje vanredne sjednice kantonalne vlade.

Ukoliko postoji problem s kadrovima u okviru Ureda za veterinarstvo Tuzlanski kanton se stavlja na raspolaganje, da se omogući da Kantonalna uprava za inspekcije TK-a i veterinarski inspektor po ovlaštenju Ureda za veterinarstvo vrši inspekcisjki nadzor roba i namirnica animalnog porijekla s MAT-a, naveo je Gutić kao još jedan zaključak sjednice Vlade TK-a.