Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Moguće i potjernice: Kada će Novalić, Hodžić i Solak otići u zatvor

novalic solak hodzic zatvor
Foto: Pixsell/Arhiv

Osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora

Iz Suda Bosne i Hercegovine su se oglasili povodom velikog broja upita u vezi s datumom početka izdržavanja kazne zatvora za osuđene Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Osuđeni Fikret Hodžić je uložio žalbu na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora, dok osuđeni Fahrudin Solak i Fadil Novalić još nisu uložili žalbe na rješenja o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Moguće i potjernice

Osuđeno lice ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rješenja kojim je odlučeno o molbi za odgađanje izvršenja kazne zatvora. Žalba odgađa izvršenje kazne.

Nakon pravosnažnosti rješenja, odnosno odluke po žalbi, Sud će prilikom dostave odluke po žalbi obavijestiti osuđene kada su dužni javiti se na izdržavanje kazne zatvora.

Potjernica za osuđenim licem se raspisuje tek nakon što to lice zaprimi pravosnažnu odluku, u kojoj se navodi dan javljanja u Zavod, te ako se osuđeni dobrovoljno ne javi na izdržavanje kazne zatvora i ako njegovo sprovođenje putem sudske policije bude neuspješno. Dakle, tek tad su ispunjeni uslovi za raspisivanje potjernice za osuđenim.

O ostalim informacijama u navedenom predmetu, javnost će biti pravovremeno obaviještena kada se za to steknu uslovi”, navedeno je iz Suda BiH.

Pravosnažna presuda

Podsjetimo, Novalić ide u zatvor četiri godine, Solak šest, a Hodžić pet. Njima je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo presudu kojom su osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije virusa korona.

Njih trojica su, prema pravosnažnoj presudi, krivi, dok je nekadašnja federalna ministarka finansija Jelka Miličević definitivno oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

“U cijelosti je potvrđena prvostepena presuda od 5. aprila 2023. godine”, saopšteno je ranije iz Suda BiH, odakle dodaju da je preduzeću “F.H. Srebrena malina” izrečena novčana kazna od 200.000 KM.