Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moguće odluke PIC-a o referendumu u RS-u: U “igri” su četiri opcije

BiH

dodik ohr

Šta se može očekivati od današnjeg zasjedanja Vijeća za implementaciju mira u BiH. Kakav će biti sadržaj zaključak, piše novinska agencija Patria.

Sjednica koja je trebala biti održana prošle sedmice odgođena je zbog, kako je tada saopćeno, dodatnih konsultacija među ambasadorima. Bio je to prvi signal da su različiti stavovi zemalja članica Upravnog odbora PIC-a.

Rusija se već izjasnila da je protiv zabrane, odnosno da podržava održavanje referenduma 25. septembra, na kojem bi se građani manjeg bh. entiteta trebali izjasniti o 9. januaru kao Danu RS.

Ustavni sud BiH donio je Odluku kojom je 9. januar proglasio neustavnim praznikom, uz preporuku vlastima manjeg bh. entiteta da mogu obilježavati Dan RS ali da to ne može biti ovaj datum.

Protiv referenduma su kategorično SAD, Velika Britanija i Turska.

No, jasno se da pročitati između redova da bi se uz Rusiju mogla svrstati još neka od „svjetskih sila“.

Moguće je da ambasadori preporuče vlastima u RS da odgode održavanje referenduma dok se Ustavni sud BiH ne izjasni o novom zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je od ove pravosudne institucije podnio zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska.

Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke NSRS do konačne odluke Ustavnog suda BiH po njegovom zahtjevu.

Drugi mogući scenarij jeste da se ambasadori odluče za zabranu održavanja referenduma uz davanje dodatne podrške visokom predstavniku Valentinu Inzku za korištenje bonskih ovlasti, odnosno eventualne smjene političara iz RS koji su organizatori referenduma.

Ukoliko bude donesena ovakva odluka, srbijanski premijer Aleksandar Vučić je poručio da će u Beograd pozvati na konsultacije političare iz RS.

– Konsultacijama u Beogradu moramo da razgovaramo i konsultujemo se i da izvučemo najmanju štetu, a najveću korist za naše građane i naš narod, kazao je Vučić.

Treći mogući scenarij jeste da ambasadori odluče ostati po strani uz već poznatu političku floskulu da je na domaćim političarima da preuzmu odgovornost za državu. U tom slučaju bi referendum bio održan, a domaćem pravosuđu (Tužilaštvu i Sudu BiH) prepustili bi da sankcioniše odnosno krivično goni one koji ne poštuju odluku Ustavnog suda BiH i povlače antiustavne poteze.

Četvrti mogući scenarij jeste da se odluče na dobro poznatu varijantu „jednim udarcem dvije muhe“.

Da od vlasti u RS zatraže da moraju poštovati odluku Ustavnog suda BiH (nema referenduma), a da istovremeno od vlasti u FBiH, prvenstveno predstavnika SDA i HDZ BiH zatraže hitnu implementaciju odluke Ustavnog suda FBiH kojom bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru 2. oktobra.