BiH

reakcije

Moja adresa Srebrenica: Nema tog Dodika koji će nas spriječiti da prijavljujemo negatore genocida

31/07/2021

Član predsjedništva BiH, kako dodaju, kontinuirano se protivi nametnutom zakonu od visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, a svojim jučerašnjim istupanjem je pokazao da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne

Koalicija “Moja adresa: Srebrenica” oglasila se danas saopćenjem za javnost nakon što je, kako navode, “član Predsjedništva BiH Milorad Dodik putem TV ekrana nametnuo političarima u Srebrenici smjenu Ćamila Durakovića”.

Član predsjedništva BiH, kako dodaju, kontinuirano se protivi nametnutom zakonu od visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, a svojim jučerašnjim istupanjem je pokazao da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne.

Kako je poznato, Ćamil Duraković je podnio krivičnu prijavu protiv novinara zbog nepoštivanja Zakona o zabrani negiranja genocida u lično ime i u ime svih bošnjačkih predstavnika u SO Srebrenica.

– Krajnje surov način kažnjavanja Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid zbog atrofije politike koja vodi ka destabilizaciji i prekrajanju granica u Bosni i Hercegovini – navode iz te koalicije.

Naglašavaju da retorika i radikalni istupi političara u RS neće doprinijeti kvalitetetnijem životu u Srebrenici, te da ih šturim saopštenjima i najavama neće zaplašiti i demotivisati da koriste njihova građanska i zakonska prava.

– Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i da prijavljujemo negatore genocida, a ni funkcije zbog koje bi od toga odustali. Mi smo odbornici u Skupštini Opštine Srebrenica voljom bošnjačkog naroda, a ne voljom Stevandića, Vukanovića, Dodika ili srpskih stranaka – dodaje se u saopćenju.

Podsjećaju da je zakonska odredba, a ne volja srpskih stranaka da predsjednik Skupštine mora biti Bošnjak ukoliko je načelnik Srbin.

– Mi Bošnjaci smo, nakon Lokalnih izbora, pri formiranju vlasti bili konstruktivni i nismo htjeli blokirati konstituisanje vlasti. Zalud smo učinili sve da otvorimo dijalog. Lokalna politika Srebrenice se očigledno vodi daleko, u Banjoj Luci. Neće proći, a mi ćemo nastaviti pomagati institucijama države da iza rešetaka stave negatore genocida – navode iz Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” .

Sada Dodik uz pritisak drugih srpskih stranaka, kako dodaju, želi blokirati funkcionisanje lokalne zajednice i to svjesno, pod izgovorom da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je negirao genocid u Srebrenici.

– Ovo je poziv na politički obračun sa Bošnjacima povratnicima, kao još jedan pokazatelj nemoći pred novim odredbama Krivičnog zakona. Nema toga Bošnjaka koji će odustati od gonjenja negatora genocida i pristati na politiku negiranja genocida po volji Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka – ističu iz Koalicije “Moja adresa: Srebrenica”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.