Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hdz-a

“Moja domovina BiH”: Čović o Dodikovim najavama secesije

dragan čović milorad dodik
Foto: Emanuel Soča/ Fena
Milorad Dodik i Dragan Čović na konferenciji za novinare

Nema mi šta smetati. To je dio politike i političkog nadmudrivanja, kaže Čović

Dragan Čović danas je u Vitezu održao sastanak s hrvatskim ministrom za rad i socijalnu politiku Marinom Piletićem, a na pitanje medija komentarisao je i put BiH ka EU, Dodikovim prijedlozima i legitimnom predstavljanju.

Medije je nakon današnjeg sastanka osim pomoći Republike Hrvatske interesovala i budućnost BiH na putu ka članstvu EU te da li će BiH dobiti zeleno svjetlo, na što je Čović kazao da očekuje pozitivan odgovor za BIH. Također, prokomentarisao je i podršku Dodiku, odnosno, poručio da je za njega BiH samo cjelovita.

“Sada samo dotjerujemo neke ključne riječi, ne rečenice i mislim da će biti afirmativno, kako je to predsjedavateljica Ursula von der Leyen kazala Krišto i to bi bilo ohrabrenje svima nama u BiH da nastavimo s reformama.

EU put nema alternative

U narednih 15 dana očekujemo niz sastanaka kako bismo završili 14 uvjeta koje smo dobili kao obavezu kako bismo krenuli s pregovaračkim procesom. O izjavama Dodika ne bih, ne komentarišem kolege koji žele sebi stvoriti političku situaciju jer je sad već politika pripremnih pozicija za izbore.

Naš put je Evropski pu. Za mene je BiH cjelovita i tu nema alternative. Mi se moramo organizovati u mjeri svih nas. EU put nema alternative”, kazao je Čović, prenosi Klix.ba.

Na pitanje da li mu smeta što je Dodik u hrvatskom magazinu Nacional iznio mišljenje da bi bilo pametno da se formira Herceg-Bosna, odnosno, da li mu smeta što se upliće u pitanje položaja Hrvata u BiH, Čović je kazao:

“Nema mi šta smetati. To je dio politike i političkog nadmudrivanja. Dovoljno smo odgovorni i iskusni i ovo ne komentarišem. Opet ćemo sjesti zajedno i okupit ćemo se kako bismo napravili iskorak u još 4-5 zakona i kako bismo dobili pravnu sigurnost. Bavit ćemo se time. Ono što bi neko nudio, mnogo političkih partnera zna šta bi bilo dobro Hrvatima, ali za to postoji HDZ i HNS koji će znati zaštiti svoj interes legitimnog naroda i BiH. Ne znam kome smeta, ali ja kažem mojoj domovini BiH. To je odgovor onima koji drugačije smatraju položaj u BiH”, pojasnio je Čović.

“Legitimno predstavljanje”

Najavio je i kako će lideri političkih stranaka koji participiraju u vlasti do kraja mjeseca imati razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

“Čekali smo da završimo sve druge zakone, to sam više puta govorio, o sudovima, sukobu interesa, sprječavanju pranja novca. Ostala su dva osjetljiva zakona, za nas iznimno važan to je taj Izborni zakon, ostavili smo šest mjeseci, naravno da je tu legitimno predstavljanje i to ćemo javno pričati. Naše kolege su razgovarale s predstavnicima OHR-a, ja sam prije dva, tri dana razgovarao s izaslanikom SAD-a, intenzivno se ovih dana pripreme vode. Mi ćemo kroz radna tijela koja se tiču Izbornog zakona vrlo brzo sjesti za sto, i iznijeti svoje prijedloge.”

“Druge dvije strane će iznijeti svoje. Za nas je prioritet u izmjeni Izbornog zakona legitimno predstavljanje. Prioritet svih prioriteta. Predsjedništvo, domovi naroda, naravno ima i drugih stvari koje treba promijeniti u Izbornom zakonu i o tome ćemo voditi računa, o ovim tehničkim, integritetu izbornog procesa, ali šta će biti značajnije za integritet od legitimnog predstavljanja”, kazao je Čović i dodao:

“Ako neko obmanjuje javnost i predstavlja jedan konstitutivni narod, pa to je najveća ugroza integriteta izbornog procesa”, zaključio je Čović.