BiH

Aplikacija

“Moja patrola” djeluje preventivno na poražavajuću statistiku saobraćajnih nezgoda u BiH

07/12/2018

Upotreba aplikacije „Moja patrola“ vrlo je jednostavna

Svake sekunde u svijetu dogodi se jedna saobraćajna nesreća, a više od milion ljudi godišnje izgubi živote na cestama širom svijeta. U posljednja dva vijeka na cestama širom svijeta život je izgubilo više od 30 miliona ljudi, dok ih je milijardu povrijeđeno.

U Bosni i Hercegovini, tokom 2017. godine dogodilo se 37.628 saobraćajnih nesreća u kojima je život izgubilo 298 osoba, 12 od njih su bila djeca. U saobraćajnim nesrećama povrijeđeno je 10.229 osoba od kojih je 1.608 pretrpilo teške tjelesne povrede. Neprilagođena brzina i vožnja pod uticajem alkohola su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća.

Kada bi svi radili na stvaranju odgovarajuće globalne kulture vezane za cestovnu sigurnost to bi bila jedna od osnovnih mjera kako bi se ovi poražavajući brojevi smanjili.

Aplikacija „Moja patrola“ djeluje kao preventivno sredstvo u oblasti bezbjednosti saobraćaja jer vozače upozorava da uspore na kritičnim mjestima i voze odgovorno.

„Ova aplikacija će djelovati na to da se policija postavlja gdje su opasne lokacije nastale u prethodnom periodu i da je tu samo da bi bila uočena, da bi na takav način preventivno djelovala u saobraćaju. Dobiće još jedan kvalitet kada znamo gdje su, jer će to natjerati upravitelje cesta da obrađuju opasne lokacije i da na takav način pomognu smanjenju saobraćajnih nezgoda“, rekao je profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu Osman Lindov.

Upotreba aplikacije „Moja patrola“ vrlo je jednostavna, naime korisnici ove aplikacije jednim klikom prijavljuju uočenu policijsku patrolu, a sistem upozorava sve ostale korisnike gdje se nalaze prijavljene patrole.

Aplikaciju mogu preuzeti besplatno svi Android i iPhone korisnici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.