Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mominah: Saudijska Arabija će biti u potpunosti na usluzi hadžijama

Hani bin Abdulah Moemina

Uzvišeni Allah je počastio Kraljevinu Saudijsku Arabiju da bude na usluzi Dvjema svetim haremima, kao i „gostima Milostivog“ koji dolaze iz svih krajeva svijeta kako bi obavili dužnost hadždža i Vlada Kraljevine će biti u potpunosti na usluzi gostima Milostivog – kazao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah u intervjuu za Federalnu novinsku agenciju – FENA.

Ambasador Mominah je govorio o pripremama i organizaciji hadždža za ovu 2016/1437. hidžretsku godinu, o sigurnosnoj situaciji u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, fenomenu terorizma koji potresa svijet, zdravstvenoj zaštiti koja se pruža hadžijama, naprednim Vladinim programima za hadždž i umru….

– Saudijska Arabija uistinu nije žalila truda svih proteklih stoljeća kako bi pružila sve moguće olakšice za „goste Milostivoga.“, te konstantno radi na poboljšanju usluga koje pružaju specijalizirane instance počevši od samog dolaska hadžije pa sve do njegovog povratka u svoju domovinu – kazao je ambasador Mominah.

Ulaže se u poboljšanje strateških pratećih objekata na svetim mjestima na kojima se obavljaju obredi hadždža prateći u tom kontekstu sve moderne tehnologije koje imaju za cilj da olakšaju obavljanje tih obreda i u tu svrhu je osnovan specijalni Institut za proučavanje hadždža koji registrira svaku vrstu novog znanja ili studije koja ima za cilj da poboljša usluge i da se udalji od ustaljenih klišea.

S obzirom da je sigurnost hadžija jedan od prioriteta, istakao je da je institucijama koje se brinu o „gostima Milostivoga“ naloženo da se pobrinu za njihovu sigurnost pružajući im sve oblike zdravstvene zaštite i osiguranja tokom cijelog perioda dok obavljanju obrede hadždža.

Broj hadžija iz Bosne i Hercegovine za prošlu 2015. godinu je iznosio 1.411, iz Republike Srbije 634, a iz Republike Hrvatske 34 hadžija. Broj hadžija iz Bosne i Hercegovine ove godine je isti kao i prošle godine.

-Također, ovom prilikom želim ukazati na Program gostiju sluge Dva sveta harema kralja Selmana bin Abdulaziza Al Sauda koji ugošćava jednu grupu istaknutih ličnosti iz svih slojeva bh. društva kako bi obavili obred hadždža i posjetili Meku i Medinu. Prošle godine broj hadžija iz ovoga programa dosegao je cifru od 50 hadžija, a bit će realiziran i ove godine – rekao je ambasador.

Ministarstvo hadždža Kraljevine Saudijske Arabije potpisalo je Memorandum o razumijevanju sa Islamskom zajednicom u BiH koji se odnosi na okončavanje svih obaveza vezanih za hadždž za ovu godinu. Ambasada je, kaže Mominah, još od početka jula potpuno spremna za izdavanje viza za hadždž.

Ambasador je također podsjetio i na nemile događaje koji su se desili prošle godine, a u kojima je poginulo nekoliko stotina hadžija u padu krana kod harema Ka'be kao i u metežu na Mini, te naglasio da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije konstantno radi na poboljšanju koordinacije sigurnosnih službi i svih ostalih pratećih usluga iz različitih sektora kako bi se unaprijedili Vladini programi vezani za hadždž i umru.

-Program kontrole i praćenja na svim lokacijama na kojima se nalaze hadžije smatram jednim od najvažnijih programa kojeg realizira Ministarstvo i cilj je da se uspostavi potpuni nadzor nad svima koji pružaju usluge od institucija, kompanija, ustanova za domaće hadžije, kompanija za transport hadžija, kao i onih koju pružaju pomoćne usluge poput prehrane – naglasio je Mominah.

Kaže da u većini islamskih zemlja postoje uredi za hadždž koji su zapravp zvanične institucije kojima dotične države prepuštaju odgovornost pripremanja i praćenja hadžija iz njihovih zemalja, te da se zvaničnici Ministarstva za hadždž i umru sastaju sa delegacijama ovih ureda kako bi detaljno razmotrili sve aspekte usluga koje se pružaju njihovim hadžijama tokom obavljanja obreda, poput smještaja, prijevoza i hrane.

Govoreći o terorističkim aktima i prijetnjama sa kojima se svijet danas suočava, ambasador je podsjetio da je i Kraljevina Saudijska Arabija bila izložena terorizmu i shvatila je da se borba protiv terorizma može voditi samo putem zajedničke međunarodne saradnje.

Podsjetio je da i na to da je na poziv Saudijske Arabije formirana Islamska vojna alijansa za borbu protiv terorizma u decembru prošle godine, a kojoj se pridružilo oko 40 zemalja. Cilj Alijanse je da se suprotstavi ekstremnim idejama i da iskorijeni sve oblike finansiranja terorizma, da mu se suprotstavi medijski i ideološki.

Mominah je naglasio da je čitav islamski svijet osjetio bol zbog terorističkog napada koji se desio u julu ove godine u blizini Poslanikove džamije u Medini „što se ubraja u do sada neviđeni opasni čin, a to ukazuje da oni koji izvode ove napade i oni koji stoje iza njih svejedno im je hoće li napasti i uprljati najsvetija islamska mjesta i preplašiti muslimane ili ne“.

– Savjetujem svoju braću hadžije iz Bosne i Hercegovine da se skoncentrišu na obavljanje obreda hadždža i da se duhovno uzdignu upućujući molitvu Uzvišenom Allahu. Želim da ih uvjerim da Allah čuva svoje robove od svakoga zla i da On to najbolje čini. Vlada Kraljevine Saudijske Arabije će biti u potpunosti na usluzi gostima Milostivog – kazao je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah u intervjuu za Fenu.