Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Monstruozne tvrdnje Dodika: Genocid u Srebrenici Bošnjaci isplanirali još prije rata

BiH

Бањалука – Додик – посебна сједница

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da mu je namjera da se dođe do istine i da u izvještaj o Srebrenici bude uključeno stradanje Srba, a ne da bude umanjen zločin koji se desio nad bošnjačkim narodom.

Dodik je istakao da Republika Srpska kao država onako kako je potvrđena međunarodnim Dejtonskim sporazumom, ima pravo, a još više obavezu da se bavi događajima od početka krize i raspada Jugoslavije, kao i svim ratnim događajima u BiH u periodu 1992. do 1995. godine, te da je to trajna obaveza svih institucija Republike, a Narodna skupština je njen najviši organ.

Dodik je rekao da cilj ove sjednice nije skrivanje bilo kojeg zločina bez obzira o kome se radi, već da se ukaže na to da je, kako tvrdi, genocid u Srebrenici planiran još od početka rata, te je tim povodom citirao izjave bošnjačkih prvaka na početku rata, ali i izjave nekih srebreničkih prvaka poput Hakije Meholjića da je Alija Izetbegović pred svjedocima rekao da je potrebno da Srbi ubiju pet hiljada Bošnjaka u Srebrenici kako bi Bil Klinton, američki predsjednik, pokrenuo NATO udare protiv Srba, prenose Nezavisne.

Rekao je i da je neposredni povod za ovu sjednicu spisak od 22 hiljade Srba koji je Munira Subašić, predsjednica Majki Srebrenice, uputila njemačkom pravosuđu s ciljem da se ti ljudi procesuiraju za genocid.

“Svih poslijeratnih godina održavan je i nametan stereotip o `srpskim zločinima` i žrtvama drugih. Neograničena i nezakonita moć visokih predstavnika, potpomognuta dijelom međunarodne zajenice, imala je za cilj žigosanje srpskog naroda i Republike Srpske kao genocidne tvorevine, da bi vremenom mogla biti ukinuta ili barem svedena na praznu ljušturu bez nadležnosti i bilo kakve perspektive”, rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je podsjetio da je rečenica koja se skoro uvijek čuje na kraju pomena srpskih stradanja – za ove zločine još niko nije odgovarao.

“Stradanja Srba i broj od 30.000 poginulih pripadnika srpskog naroda u proteklom ratu još čeka pravdu i kaznu za zločince. Pravde nema ni kada sudi Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, a još manje kada sudi nametnuti Sud BiH”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, s vremena na vrijeme pojave se događaji koji uvjere da se nepravda nikada ne smije prihvatiti, te u potrebu stalnog istraživanja i dokazivanja okolnosti i događaja za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dodik je naglasio da se teza o “genocidu nad muslimanima-Bošnjacima” pojavila na početku sukoba i otkrila plan djelovanja za stvaranje BiH kao države po mjeri najbrojnijeg naroda, te da o tome postoje brojni dokumenti i da će pomenutu tek neke.

“Riječ genocid koristi se već u izvještaju kasnijeg generala takozvane Armije BiH Sefera Halilovića i Patriotske lige iz februara 1992. godine, gdje on govori o karakteru budućeg rata: da će rat biti genocidan, jer je usmjeren protiv muslimana, odnosno muslimanskog naroda i da je cilj zatrti, odnosno uništiti muslimanski narod. To se potvrđuje i u transkriptima sa sjednice Predsjedništva BiH s početka maja 1992. godine”, naveo je Dodik.

On je dodao da Alija Izetbegović, nastavljajući takvu priču, piše pismo svim državnicima još u aprilu 1993. godine.

“Napisao je da će se u Srebrenici dogoditi najveći genocid od Drugog svjetskog rata. To je poslužilo da Savjet bezbjednosti UN proglasi Srebrenicu zaštićenom zonom, iz koje su pod komandom Nasera Orića vršeni brojni napadi i na okolna srpska naselja uz mnogobojne srpske žrtve”, podsjetio je Dodik.

Mnogo toga što se događalo prije i poslije julskih dana 1995. godine u Srebrenici, navodi Dodik, jasno ukazuje da je taj zločin bila dogovorena tragedija koja je dovela do satanizacije Srba i ostvarivanja planova nekih zapadnih zemalja o prebacivanju kolektivne krivice na srpski narod.

“Priča o navodnom genocidu koji su izvršili Srbi krajem prošlog vijeka nastavlja se i dalje. Da podsjetim na sramni pokušaj Velike Britanije koja je u junu 2015. godine pripremila rezoluciju o genocidu u Srebrenici sa jednostranom kvalifikacijom događaja u julu 1995. godine. Na molbu Srbije i RS, Ruska Federacija kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, stavila je veto na nečasni britanski prijedlog i spriječila osudu srpskog naroda”, podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da je interesantno da su takozvane nevladine organizacije koje finansiraju strane vlade i fondovi odmah kritikovale traženje veta.

Dodik je ocijenio da se iz ovoga vidi da je cilj protivnika Republike Srpske bio da imaju izvještaj zvaničnih organa kojim bi onda dalje satanizovali i zatirali Republiku Srpsku.