BiH

Moore: Narodima Balkana prijeteće poruke ISIL-a nisu prihvatljive

06/06/2015

Šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore, kazao je danas da propagandni video snimak ISIS-a, u kojoj se prijeti balkanskim zemljama, nije prihvatljiv za zemlje Balkana.

Podsjećamo, ISIS je jučer objavio propagandni video snimak kojim prijeti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže u borbama u Siriji i Iraku.

“Mogu da vam kažem da ta poruka nije uopšte prihvatljiva. Nije pitanje što nije prihvatljiva međunarodnoj zajednici, već nije prihvatljiva narodima Bosne i Hercegovine, kao ni narodima Balkana. Svi pravi Bosanci i Hercegovci, Crnogorci, Srbi, Hrvati, Albanci su protiv takvih poruka. Mi smo to čuli ne samo od političara, već i od vjerskih zajednica, od reisa Kavazovića. U Rijasetu, jedan čovjek je svojim znanjem objasnio svima da učestvovati u ratu, na ratištu, nije prihvatljivo”, kazao je Moore, koji učestvuje na To Be Secure (2BS) Forumu u Budvi.

On je napomenuo da poruka koja se čula na video snimku jeste uvredljiva i negativna.

“Pravi ljudi Balkana znaju da to nije nikakav put za njih, za djecu, za razvoj društva i ekonomije i stabilnosti. Potrebno je koncentrisati sve snage u suživot i toleranciju. Čuli smo i od crnogorskih zvaničnika, zvaničnika iz Srbije, iz Hrvatske, od hrvatske predsjednice da je put naprijed put stabilnosti, put tolerancije i put suživota. Ovakva poruka ne može uticati na budućnost regiona”, istakao je Moore.

Upitan da li ovakve poruke mogu ugroziti stabilnost na Balkanu, Moore je istakao da se na Forumu upravo razgovaralo o temi sigurnosti i stabilnosti.

“Ta tema ima dva dijela. Prvi dio je da sve vlade, agencije i ministarstva imaju odličnu saradnju, da dijele sve informacije, ko putuje u Siriju, ko se vraća iz Sirije. Takođe, neizbježno za sve zajednice i opštine svuda na Balkanu, jeste da i oni poštuju sve principe saradnje, tolerancije. Podsjetiću da je bio teroristički napad u Zvorniku krajem aprila. Zajednica opština, nevladine organizacije, svi su reagovali, svi su objasnili da je taj napad izuzetak, da je suživot u toj organizaciji potpuno drugačiji, da će opština preživjeti taj napad, da život ide dalje”, kazao je Moore u Budvi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.