Moore protiv “dvije škole pod jednim krovom”: Radite protiv hrabrih učenika

BiH

moore1

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore uputio je pismo premijeru i ministrici obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona protiveći se fenomenu “dvije škole po jednim krovom”, osnivanju nove takve škole u Jajcu.

– Dobro su vam poznata, sa sastanaka koje ste održali sa mnom i drugima, mnogobrojna snažna protivljenja fenomenu „dvije škole pod jednim krovom” u Bosni i Hercegovini. Posvetili smo vrijeme i resurse stručnjaka i radili u partnerstvu s mnogim lokalnim zajednicama i višim nivoima vlasti na tome da se krećemo u suprotnom pravcu: da ujedinimo škole, uštedimo resurse i podignemo kvalitet obrazovanja. Koncept „dvije škole pod jednim krovom” krši i međunarodno poštovane standarde i odluke bosanskohercegovačkih sudova i predstavlja prepreku društvenom i ekonomskom razvoju BiH – naveo je ambasador Moore u pismu.

Nema sumnje da postoje opravdane frustracije u Jajcu, dodao je, uz iskazano protivljenje nekih članova lokalne zajednice na sadržaj nastavnog plana i programa i na simbole odštampane na školskim svjedočanstvima.

– Međutim, osnivanje i rad nove škole, što u stvari predstavlja kreiranje prvog novog slučaja „dvije škole pod jednim krovom” u proteklih 15 godina, nije rješenje niti je prihvatljiva opcija. Osim što se tome može uputiti zamjerka na moralnoj i pravnoj osnovi, time bi se direktno usprotivilo željama učenika, koji su hrabro i elokventno podigli svoj glas protiv podjela i segregacije – citat je iz pisma.

Ambasador Moore apelira premijeru i ministrici da se ne preduzimaju bilo kakve političke, administrativne ili financijske odluke koje dopuštaju ili pružaju podršku osnivanju ili funkcioniranju nove škole u Jajcu.

Na raspolaganju su mnogo bolji načini traženja rješenja, kao što su konkretni razgovori unutar koalicije, uključujući tu i razgovore o inicijativi „Bolja škola”, koje je sugerirao i načelnik Općine Jajce, napominje šef Misije OSCE-a u BiH.

Svi u Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini posvećeni su kvalitetnom obrazovanju i nastavit će rad na uklanjanju segregacije i diskriminacije iz škola u Bosni i Hercegovini.

– Naravno, to ne možemo učiniti bez pomoći lidera i građana ove zemlje. Molim Vas da sutra ozbiljno razmotrite vaše odluke, tako da one budu konstruktivne i ostave prostora za daljnju diskusiju – istaknuo je u pismu premijeru i ministrici obrazovanja Srednjobosanskog kantona.