Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Moore: Hitno pronaći rješenje za Mostar

BiH

moore

Voditelj Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u BiH (OESS), ambasador Jonathan Moore, izrazio je očekivanje da će se lokalni izbori u Mostaru održati zajedno s drugim sredinama u zemlji u oktobru ove godine.

– Krajnje je vrijeme za rješenje. Apsolutno je neprihvatljiva činjenica da su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine. Građani Mostara ne smiju biti taoci okolnosti te očekujemo postizanje kompromisa između političkih stranaka i iznalaženje prihvatljivog rješenja, kako bi izbori u Mostaru bili održani već u oktobru ove godine – izjavio je Moore u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Pozvao je sve „one koji kažu da govore u ime Mostarki i Mostaraca“ da se što je moguće prije vrate za pregovarački stol te iznađu rješenje koje će omogućiti održavanje izbora u Mostaru, kao i rješenja za druga važna pitanja.

– Vjerujem da predsjednici/predsjedatelji obje stranke mogu naći rješenje. Bez njih rješenja nema – kazao je Moore, misleći na Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Na novinarski upit treba li Mostar imati poseban status u odnosu na sve druge općine i gradove u BiH, Moore je odgovorio kako je status Grada Mostara definiran Washingtonskim i Daytonskim sporazumima i kao takav zasebno je tretiran u Ustavu FBiH i Izbornom zakonu BiH.

Na upit da prokomentira inicijativu hrvatskih stranaka da sve općine budu u istom položaju, a da za početak Travnik ima isti status , a da, primjerice, u Banjoj Luci Hrvati i Bošnjaci imaju ista prava kao Srbi, voditelj Misije OESS-a je ocijenio kako je konstitutivnost naroda na cijelom teritoriju BiH ustavna kategorija, i, kao takva, ne može biti predmetom političke trgovine.

– Svi građani Bosne i Hercegovine moraju uživati jednak status u ostvarivanju svojih prava, na svakom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine – poručio je Moore.

Na upit novinara Večernjeg lista BiH nije li licemjerno na jednoj razini za Bošnjake tražiti apsolutnu zaštitu, a podržavati diskriminaciju Hrvata (slučaj Komšić, Vlada Alijanse, Platforme…), Moore je kazao kako zaštitni mehanizmi definirani Izbornim zakonom i Statutom Grada Mostara podjednako štite prava i interese predstavnika svih konstitutivnih naroda i građana Mostara koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda.

– S druge strane, jasno je da se ukupni odnosi Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH vrlo često povezuju s odnosima Bošnjaka i Hrvata u Mostaru. Zbog toga je vrlo važno postići sveobuhvatno rješenje za Mostar, koje će biti prihvatljivo za sve njegove građane – kazao je Moore.