BiH

zavarena posljednja cijev

Most na Savi zvanično spojen

15/10/2021
Gradiliste novog mosta preko Save kod Stare Gradiske / Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Planirano je da do proljeća bude završeno 500 metara ceste s bh. strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj, nakon čega treba početi izgradnja pristupne saobraćajnice od šest kilometara s hrvatske strane

Most na Savi kod Bosanske Gradiške danas je zvanično spojen simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije i susretom delegacija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na sredini mosta.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović koji je predvodio delegaciju BiH izjavio je da su spojene dvije obale i države, te da je optimista da će finalno uređenje mosta i izgradnja pristupnih cesta biti urađeni u planiranom roku.

– Time ćemo konačno završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prelaz i druge objekte od evropskog značaja – naveo je Mitrović.

Planirano je da do proljeća bude završeno 500 metara ceste s bh. strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj, nakon čega treba početi izgradnja pristupne saobraćajnice od šest kilometara s hrvatske strane.

Troškove izgradnje mosta od 19 miliona eura po pola snose Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Hrvatski dio finansira Evropska unija, koja je i Bosni i Hercegovini osigurala grant od 3.2 miliona eura za gradnju mosta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.