Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zavarena posljednja cijev

Most na Savi zvanično spojen

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
Gradiliste novog mosta preko Save kod Stare Gradiske / Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Planirano je da do proljeća bude završeno 500 metara ceste s bh. strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj, nakon čega treba početi izgradnja pristupne saobraćajnice od šest kilometara s hrvatske strane

Most na Savi kod Bosanske Gradiške danas je zvanično spojen simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije i susretom delegacija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na sredini mosta.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović koji je predvodio delegaciju BiH izjavio je da su spojene dvije obale i države, te da je optimista da će finalno uređenje mosta i izgradnja pristupnih cesta biti urađeni u planiranom roku.

– Time ćemo konačno završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prelaz i druge objekte od evropskog značaja – naveo je Mitrović.

Planirano je da do proljeća bude završeno 500 metara ceste s bh. strane BiH i 50 metara u Hrvatskoj, nakon čega treba početi izgradnja pristupne saobraćajnice od šest kilometara s hrvatske strane.

Troškove izgradnje mosta od 19 miliona eura po pola snose Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Hrvatski dio finansira Evropska unija, koja je i Bosni i Hercegovini osigurala grant od 3.2 miliona eura za gradnju mosta.