Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar dobija avanturistički park Fortica

mtb-3-800×445

Brdsko – biciklističko udruženje MTBA iz Mostara dobilo je od strane Gradske uprave na korištenje ruševni objekt na brdu Fortica iznad Mostara. Udruženje je potom vlastitim sredstvima i donacijama, uz volonterskim rad članova pokrenulo aktivnosti na uređenju objekta koji će se koristiti za potrebe udruženja, a planirano je da predstavlja centralni dio budućeg avanturističkog parka Fortica.

Fortica će u budućnosti služiti kao mjesto za rekreaciju, a projekat je prihvaćen od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je izdvojilo finansijska sredstva za realizaciju.

U sklopu projekta planirano je uvođenje novih avanturističkih sadržaja na lokalitet Fortice, gdje već postoje staze za brdski biciklizam i sportsko penjalište. Jedan od sadržaja je i popularni ZIP LINE koji će predstavljati avanturističku novinu na području Hercegovine. Ukupna dužina sajle ZIP LINE-a će iznositi 550 metara s visinskom razlikom od 80 metara, a posebnu atrakciju čini nevjerovatan pogled na Mostar. U Udruženju se nadaju da će realizacijom projekta Mostar postati prepoznatljiva destinacija avanturističkog turizma, a sam grad dobiti još jednu atraktivnu destinaciju.

U posljednjih par godina, u Mostaru je prisutna ekspanzija biciklizma, što potvrđuje i činjenica da trenutno postoje četiri biciklistička kluba odnosno udruženja, koja aktivno rade na promociji i organizaciji sportskih i zabavnih manifestacija.