Mostar dobio prvo natkriveno parkiralište za bicikla

bicikl-parking-mostar

Mostar je danas dobio prvo natkriveno parkiralište za bicikla koji će biti na usluzi studentima i profesorima kampusa Sveučilišta u Mostaru.

– Kapacitet parkirališta je deset bicikla, a odlikuju ga nadstrešnica kojom su bicikli u potpunosti zaštićeni od nepovoljnih vremenskih uvjeta i takozvani ”A stalci” koji su najkvalitetnije rješenje za odlaganje bicikla na javnim površinama, jer u kombinaciji s kvalitetnim bravama osiguravaju visok stupanj zaštite od krađe i vandalizma – kazao je autor idejnog projekta Damir Margeta iz Sarajeva.

Predstavnici Sveučilišta u Mostaru i Studenstkog zbora Sveučilišta istaknuli su kako će postojanje natkrivenog parkirališta omogućiti studentima, ali i profesorima, putovanje biciklima na fakultet.

– Kao prvo natkriveno parkiralište za bicikla u Mostaru, ovaj objekt značit će korak naprijed u razvoju biciklističke infrastrukture grada, koji je vrlo pogodan za razvoj gradskog biciklizma – istaknuto je prilikom otvorenja.

Za postavljanje parkirališta u Mostaru, izgrađenog po uzoru na pozitivne inženjerske prakse iz drugih zemalja, zaslužna je tvrtka “Lactalis BH” koja je financirala projekt nastao na inicijativu Udruge” Giro di Sarajevo” i uz podršku Sveučilišta u Mostaru, Biciklističkog kluba Mostar i Udruge za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”.

– Nakon Banja Luke, gdje smo bili prošle nedjelje na otvaranju istog objekta kojeg smo poklonili tamošnjim studentima, drago nam je da smo to isto uradili i za studente Sveučilišta u Mostaru i nadam se kako će parkiralište aktivno koristiti i studenti i profesori – izjavio je Haris Kadenić, voditelj marketing odjela tvrtke “Lactalis BH”, ujedno najavivši kako će u idućem razdoblju u još tri bh. grada biti postavljeno slično parkiralište.

Inače, u povodu današnje svečanosti, članovi Udruge “Giro di Sarajevo” vozili su biciklima od Sarajeva do Mostara, a u Jablanici su im se pridružili članovi Biciklističkog kluba Mostar.