Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar: Otvorena izložba fotografija spomenika i mjesta stradanja

izlozba-mostar444

Izložba fotografija “Kultura sjećanja” otvorena je u srijedu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Izložba je dio šireg projekta Centra za nenasilnu akciju (Sarajevo – Beograd) “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991.)” u okviru kojega su u tiskanoj publikaciji dokumentirani spomenici i mjesta stradanja sve tri zaraćene strane u BiH.

Kako je kazao aktivista i jedan od autora izloženih fotografija Nenad Vukosavljević, rad na projektu započeo je zajedničkim posjetima ratnih veterana, bivših pripadnika zaraćenih vojska, mjestima stradanja.

– Htjeli smo dokumentirati ono što danas postoji i na osnovu toga razgovarati o tome kako to doprinosi miru ili ga možda razgrađuje, sa željom da potaknemo konstruktivni dijalog, da saznamo šta treba promijeniti da bi sjećanje na rat doprinosilo miru, a ne da nam ta sjećanja služe kao podsjetnik tko su nam neprijatelji – kazao je Vukosavljević.

Dodao je kako je kultura sjećanja slična bez obzira o kojoj strani govorimo, ali su “politike sjećanja međusobno isključive”.

– Želim vjerovati kako je moguće stvoriti kulturu sjećanja koja govori o prošlosti iz više perspektiva i koja teži tome da se razumijemo. To nikako ne znači opravdavanje, već da se razumije druga strana. To je ono što gradi sigurnost među ljudima, a ne da se bojimo otići među te druge ili da se oni boje doći kod nas. Iskreno da vam kažem, ovakav mir kakav danas imamo me plaši – istaknuo je Vukosavljević.

Član Centra za nenasilnu akciju Adnan Hasanbegović kazao je kako spremnost ratnih veterana da odu na mjesta stradanja drugih naroda, pokazuje da ima ljudi koji su sposobni shvatiti tuđu bol i iskazati poštovanje svim stradalnicima.

– Postoje tri različita pogleda na ratni period, a naša ideja je bila da tragediju koja nam se dogodila pogledamo sa zajedničkom tugom i razumijevanjem te na temelju toga gradimo bolju budućnost – poručio je Hasanbegović.

Izložba “Kultura sjećanja” u listopadu je premijerno otvorena u Sarajevu, a nakon Mostara, izložba će biti prikazana u Banjaluci, Bihaću i Beogradu.