Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar: Svečanim programom obilježen Dan nezavisnosti BiH

mostar dan nezavisnosti334

Svečanim kulturno-umjetničkim programom i tribinom pod nazivom “Značaj Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine” večeras je u Narodnom pozorištu Mostar nastavljen program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Govoreći o značaju tog datuma, uvodničar tribine i general u penziji Atif Dudaković prisjetio se događaja koji su prethodili proglašenju nezavisnosti BiH, kao i ratnih dešavanja te uspostavljanju mira.

– Ima Bosanaca i po Americi i po Austriji i drugim zemljama, ali ovdje je naše izvorište, ovdje je naše vrelo, ovdje su kosti naših pradjedova i odavde je naš gen – kazao je Dudaković.

On je istakao kako mlade generacije moraju razumjeti šta je bilo, moraju biti sposobne graditi sebe, svoju porodicu, voljeti ljude i imati plemenite namjere i vizije jer, kako je kazao, veliki narodi i ljudi imaju vizije i pravce djelovanja.

Govoreći o evropskom putu BiH, ocijenio je kako pripadamo evropskim vrijednostima i toj kulturi te naglasio kako evrointegracijski zamah ne smije da stane bez obzira na sve probleme.

– Vjerujem u tu Evropu bez granica. (…) Jesam za državnu policiju, nisam za etničku. Jesam za policiju koje se neću plašiti i koja će revnosno raditi svoj posao. Jesam za našu državnu vojsku, ali ne da zavisi od političara i da nema tajnih pregovaranja i dogovaranja na račun drugog. To se zovu slobode, to se zove zakon – poručio je Dudaković.

Svečanost su organizirali Osnovna škola “Mujaga Komadina”, Osnovna škola “Mustafa Ejubović-Šejh Jujo”, IV. osnovna škola, VI. osnovna škola, Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” i Narodno pozorište Mostar.