Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar u pretpraznično vrijeme (FOTO)

MOSTAR3
FOTO A. Marić

Na čuvenom mostarskom šetalištu okićenom stogodišnjim platanima, treći put zaredom u vrijeme praznika, otvoreno je Blagdansko šetalište. Na desetak otvorenih štandova koje je, uz propisanu dokumentaciju, postavio Grad Mostar, kreativci su uz besplatno korištenje sugrađanima ponudili tople napitke, božićne kolačiće, likere, sokove, džemove, kreme na bazi ljekovitog bilja, razne rukotvorine od pletenine, razne ukrasne predmete, nakit i mnoštvo drugih sadržaja.

Među izlagačima je i mladi slikar, a na tezgama se našla i zbirka kratkih priča, uz svakodnevnu pjesmu i svirku mostarskih muzičara. Prolaznici su mogli dati i svoj prilog za siromašne i beskućnike.

Zimski grad smješten je na prostoru kampusa Sveučilišta, a tokom 42 dana trajanja na njemu će se predstaviti preko 60 izlagača. Posjetioci svakodnevno imaju priliku vidjeti školske predstave, predstave s djecom iz vrtića, nastupe dječjih bendova, plesnih grupa, mađioničarske trikove, i mnoštvo drugih sadržaja. Sa Adventom u Mostar je stiglo i pravo klizalište, koje je dodatno dočaralo zimsku bajku.

Tu je i zoološki vrt, gdje su se domaće životinje sprijateljile s malim i velikim posjetiteljima sajma, a brojni su iskoristili priliku da se upoznaju sa životinjama, ali i fotografišu s konjima i ponijem.

Nakon gotovo deset godina, Advent će gradu na Neretvi prirediti i proslavu Nove godine na otvorenom. Ove godine na dočeku, Mostarce i sve posjetitelje zabavljaju lokalna imena i to fenomenalni muzičari iz grupe Neretva i Marko Vlaho s Denirom bendom.