BiH

Memorandum o razumijevanju

Mostar uskoro trajno rješava problem pasa lutalica (VIDEO)

28/10/2020

Po riječima ambasadora Velike Britanije u BiH Matthewa Fielda, velika je mogućnost da se Sistem uspostavi u kratkom vremenskom roku, čime bi se riješio dugogodišnji problem s napuštenim psima na human i troškovno održiv način

Predstavnici Grada Mostara, Fondacije Dog's Trust u BiH i lokalne nevladine organizacije Animal Care Centar (ACC) potpisali su u srijedu u Mostaru Memorandum o razumijevanju na uspostavljanju Sustava za upravljanje populacijom pasa.

Grad Mostar će biti prvi u BiH koji će uspostaviti i dosljedno provoditi Sistem za upravljanje populacijom pasa, a koji je zasnovan na državnom Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja.

Voditelj predstavništva Fondacije Dog's Trust u BiH Anel Bećirović naglasio je tom prilikom kako je Sistem za upravljanje populacijom pasa neophodan kako bi se problem s napuštenim psima riješio trajno.

– Bez sustava problem pasa lutalica će se produbljivati ili javljati novi tako da je potrebno sustavno riješiti ovo pitanje koje je goruće u čitavoj zemlji, posebno sa sigurnosnog, ali i ekonomskog aspekta te za sredine koje imaju razvijenu turističku djelatnost – podvukao je Bećirović.

Predsjednica Udruženja Animal Care Centra Emica Ćorić ukazala je na važnost projekta zbog, kako je kazala, seta mjera u provođenju rješenja pasa lutalica koji on sa sobom donosi.

Načelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić podsjetio je da u gradu već postoji Animal Care Centar, jedini u BiH, koji već zbrinjava pse lutalice, a što je bio preduvjet za sustavno rješavanje tog problema, te da se s druge strane pojavila najveća svjetska organizacija Dog's Trust sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se bavi zaštitom životinja i voljna je pomoći savjetodavno na uspostavi Sustava.

– Grad Mostar je stoga prihvatio inicijativu Dog's Trusta i Animal Care Cetra da se na području Mostara, uz njihovo iskustvo, trajno i sustavno riješi sproblem pasa lutalica, odnosno da se implementira Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u Mostaru – objasnio je Ćorić.

Po riječima ambasadora Velike Britanije u BiH Matthewa Fielda, velika je mogućnost da se Sistem uspostavi u kratkom vremenskom roku, čime bi se riješio dugogodišnji problem s napuštenim psima na human i troškovno održiv način.

– Pitanje napuštenih pasa je prioritet za građane ali i za dobrobit pasa. Drago mi je da će Mostar biti predvodnik u tome i poslužiti kao uzor i drugim gradovima u BiH – poručio je britanski ambasador.

U Gradskoj viječnici Grada Mostara upriličena je i prezentacija funkcioniranja suvremenog, samoodrživog, učinkovitog i humanog Sistema za upravljanje populacijom pasa kakvog imaju svi razvijeni centri.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.