Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori 20. decembra

Mostarci će birati lokalnu vlast: “Ponovo će doći do nacionalnog prebrojavanja” (VIDEO)

Održava se 9. izdanje mostarskog Street Arts Festivala
11.09.2020. Mostar, BiH- Unatoc pandemiji i ove godine se po deveti put za redom okupila ekipa umjetnika na Mostar Street Arts Festivalu koji uljepsavaju ulice grada svojim unikatnim muralima. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Posljednji izbori održani su 2008. godine, Gradsko vijeće ne funkcioniše od 2012, od kada vlast predstavlja gradonačelnik, a gradom vladaju dvije stranke – HDZ BiH i SDA

Za Lokalne izbore u Mostaru, zakazane za 20. decembar, službeno je počela izborna kampanja. Već prvog dana kampanje medijima i biračima predstavile su se koalicije koje će da nastupe na lokalnim izborima koji se održavaju nakon 12 godina i propuštena dva izborna ciklusa.

Posljednji izbori održani su 2008. godine, Gradsko vijeće ne funkcioniše od 2012, od kada vlast predstavlja gradonačelnik, a gradom vladaju dvije stranke – HDZ BiH i SDA.

U novoj dvorani vijećnice, mostarsko Gradsko vijeće nije imalo priliku održati sjednicu. Ona je dovršena kada je starom vijeću istekao mandat. Za mjesto u novom sazivu i glasove građana bore se 22 političke stranke, 4 koalicije, 4 nezavisna kandidiata i jedna lista nezavisnih kandidata, javlja BHRT.

“U Mostaru će biti organizirano glasanje na 150 biračkih mjesta, naši birači koji je nešto više od 100.000 imat će pravo da glasaju”, kaže predsjednik Gradske izborne komisije Mostara Hilmo Đidelija.

Za razliku od ostalih lokalnih zajednica, u Mostaru se bira samo Gradsko vijeće, dok se gradonačelnik bira posredno. Vijeće ima 35 vijećnika, koji se biraju iz 6 izbornih jedinica te s jedinstvene gradske liste. Nacionalnim kvotama zajamčena je zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih. Kada su u pitanju teme kampanje, upućeni smatraju kako će naglasak biti na međunacionalnim odnosima.

“Konačno nakon 12 godina Mostar izlazi na izbore, to je najvažnija vijest da će se izbori zaista dogoditi. Da li će doći do nacionalanog prebrojavanja? Hoće. BiH je Dejtonskim sporazumom skrojena po etničkom principu koji se ne može izbjeći”, ističe novinar Faruk Kajtaz.

Raspisivanje izbora uslijedilo je nakon izmjena izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Mostar. Tome je prethodio Sporazum, koji su potpisale vladajuće stranke u gradu na Neretvi u proteklih 12 godina, HDZ BIH i SDA, pod patronatom Međunarodne zajednice. Dogovor su ubrzale i presude Suda u Strazburu, kao i Ustavnog suda BiH iz 2010. koje su građanima Mostara vratile glasačko i biračko pravo, a izjednačile su i vrijednost glasa.

“Kada je u pitanju Mostar to je primjereno. Mostar je grad u kome se prelamaju kronični sistemski problemi BiH, prije svega problemi vezani za međunacionalne odnose. Sigurno će se pričati i o prijedlogu statuta grada, dogovorenom u mostarskom sporazumu, načinima njegove implementacije”, kaže politički analitičar Milan Sitarski.

Zbog uskraćenih prava, očekuje se veliki odziv birača. Prvi put i mostraski Srbi imaju priliku birati svoje predstavnike. Mostarski izbori uz složene međunacionalne odnose, bit će pokazatelj snaga untar hrvatske, ali i bošnjačke političke scene.