Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori 20. decembra

Mostarci opet neće na birališta, za njih je ovo običan dan vikenda

mostar (1)

Tada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko vijeće Grada Mostara, koje je raspušteno 2012. godine, od kada je vlast u rukama administracije na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem

Za razliku od ostatka građana Bosne i Hercegovine Mostarci opet neće na birališta. Za njih je ovo običan vikendni dan koji su iskoristili za kafu, druženje ili pak šetnju s porodicom.

Lokalni izbori u gradu na Neretvi su posljednji put održani prije 12 godina, odnosno 2008. godine.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odlučila je da se u tom gradu izbori održe 20. decembra ove godine.

Tada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko vijeće Grada Mostara, koje je raspušteno 2012. godine, od kada je vlast u rukama administracije na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Mostarci će tada birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati tko će biti gradonačelnik.

Izbori za Gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i u skladu s izmjenama izbornog zakona koje je početkom srpnja usvojio Parlament BiH.

Usvajanju je prethodio međustranački dogovor HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), ali i pritisak međunarodne zajednice, kao i presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.