Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarci u velikom broju kupovali “Cvijet Srebrenice”

mostar-cvjetovi

Povodom 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, danas je u 17 sati na Španjolskom trgu u Mostaru upriličena simbolična podjela promotivnog materijala i distribucija Cvijeta – Sjećanje, u narodu danas poznatog kao ‘Cvijet Srebrenice’.

Mostarke i Mostarci svojim dolaskom na glavni gradski trg jasno su pokazali da u gradu na Neretvi Srebrenica nikad neće biti zaboravljena.

Cvijet ima svoju poruku: Bijelo je za nevinost; Zeleno je za nadu; Jedanaest latica za 11. juli 1995. Cvijet nosi sjećanje sa sobom, baš kao što su ga sa Španjolskom trga građni Mostara svojim domovima mahom nosili.

– Oduševljeni smo reakcijom građana koji su se odazvali u velikom broju. Planirali smo dva dana dijeliti cvijet “Sjećanje” no mislim da ćemo danas sve završiti. Cilj nam je podići svijest o stradanju koje se ne smije više nikada dogoditi. To je ustvari i poruka ovog cvijeta – kazala je Mostarka Amna Popovac, koja pomaže Udruženju “Gračaničko keranje” koje je dizajniralo, zašitilo i distribuiralo Cvijet Srebrenice u sve gradove u BiH.