Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarski apsolvent geografije nestao na Vranu: Bojimo se da se izgubio u magli

BiH

planina vran

Pripadnici gorskih službi spašavanja kao i članovi planinarskih društava pokrenuli su potragu za planinarom koji se u srijedu ujutro uputio na područje Velikog Vrana i od tada o njemu nema nikakvih informacija.

Osamdesetak spasitelja, lovaca i mještana, jučer je na Vran-planini tragalo za nestalim planinarom Davidom Majićem (24) iz Kongore kod Tomislavgrada.

– Koliko nam je poznato, najavio je kolegi da oko 9 sati ide sam prošetati na Veliki Vran, a kuda ga je put nanio, ne znamo. Na žalost, još nema novosti, evo pretražujemo teren, 80-ak ljudi sudjeluje u potrazi, potvrdio je jučer za Večernji list Ante Vukadin Jokarić iz Planinarskog društva “Orlova Stina”, gdje su javno i zatražili pomoć u potrazi.

Naime, iz ovog društva, čija je baza u Hajdučkim vrletima na Blidinju, pozvali su sve oni koji imaju adekvatnu opremu za zimske uvjete da se priključe potrazi za 24-godišnjim mladićem, koji je ubrzo nakon odlaska ostao bez mobilnog signala.

Bio je nedostupan pa je zabrinutost njegovom odsutnošću porasla s prvim mrakom, otkada je i krenula aktivna potraga, koju su jučer otežavale i zimske nepogode. Kako se neslužbe doznaje, ovo društvo nikada ranije nije imalo sličan slučaj, a ni nestali planinar nije običavao sam ići u divljinu.

Riječ je o apsolventu geografije Sveučilišta u Mostaru, koji do sada, barem koliko je poznato njegovim prijateljima, nije imao osobitih problema.

– Otac mu je penzioner, a majka nikad nije ni radila. Ima četiri brata i riječ je o dobroj i vrijednoj porodici. Nikada se o njima nije čula loša riječ. Bojimo se da je upao u maglu i izgubio se, kažu nam zabrinuti mještani Kongore, nadajući se Davidovom skorom pronalasku. Mnogi od njih su se i sami dali u potragu po planini nadmorske visine veće od 2000 metara.

Kako ističu, vjeruju da će izgubljenom mladiću upravo pomoći planinarsko iskustvo od dvije godine, kao i poznavanje geografije.

– U potragu na Vranu su trenutno uključeni planinari, speleolozi, članovi lovačkih društava i pripadnika GSS-a iz BiH i Hrvatske. Potragu na Vranu ometa mećava i duboki snijeg. Akcija spasilačkih službi nije urodila plodom. Potrebno je još ljudstva, a u obzir dolaze samo oni koji su bolje fizičke spreme i koji imaju odgovarajući opremu za kretanje u dubokome snijegu, alarmirali su sinoć i iz HGSS-a.