uništavanje partizanskog groblja

Gradonačelnik Kordić: Mostar ovo nije zaslužio; UABNOR: Najmonstruoznije rušilačko djelo

kordic groblje

“Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio!”

Nakon uništavanja Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, kada su nepoznate osobe polupale gotovo svih 700 nadgrobnih ploča u ovom spomeničkom kompleksu, oglasio se i gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

– Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Gradu Mostaru, nekoliko vandala sistemski radi na uništavanju istih.

Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše historijsko naslijeđe.

Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta – napisao je Kordić na Facebooku.

UABNOR Mostar: Ovo je dosad najmonstruoznije rušilačko djelo

Udruženje antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar oglasilo se u srijedu priopćenjem za javnost u kojem je osudilo devastaciju Partizanskoga groblja u Mostaru, nazvavši to “najmonstruoznijim rušilačkim djelom s namjerom uništenja”.

“Od prvog nasrtaja na ovaj biser spomeničkog graditeljstva ožujka 1992. godine ovo je najmonstruoznije rušilačko djelo s namjerom uništenja. Sve ove godine rukopis je isti. Sve ove godine nas se uvjerava da to rade maloljetni huligani, a mi vidimo dobro organiziranu i politikom inspiriranu neonacističku grupu koja izvršava iste naloge kakve civilizacija pamti od studenoga 1938. godine”, navode iz UABNOR-a.

Jučerašnji je događaj, smatraju, crvena linija koja se nije smjela preći.

Dodaju kako je zakon jasan i vrlo precizno je propisao tko je odgovoran za brigu o nacionalnim spomenicima.